+Rock'n'Roll-Kittens-Vol.1-Friction-Heat

Various Artists – Rock ‘n’ Roll Kittens Volume 1 – Friction Heat
Format: CD / Label: Atomicat Records
Release: 2019

Tekst: Peter Marinus

Net voordat het jaar over was werden we nog even zeer prettig verrast door het Atomicat label, onderdeel van het Koko-Mojo label! En wel met een verzamelaar met vijfentwintig swingende 50’s nummers, die zich ergens tussen de rhythm & blues en rockabilly in bevinden. En zoals gebruikelijk staat er weer een groot aantal obscure juweeltjes op het album.

Slechts enkele zangeressen zijn bij het grote publiek bekend zoals Big Maybelle, die het album opent met Rock House. Een zeer soulvolle bigband swinger met de bulderende powerhouse stem van Big Maybelle. Ook Etta James is natuurlijk overbekend. Haar Tough Lover is het beste als rauw en wild te omschrijven. Marylinn Lovell is een voorbeeld van de vele obscure zangeressen op dit album. Haar hoor je met een zeer zwoel gekreunde versie van de klassieker Such A Night. Sexy en met een heel hoog “oooooooh!!!” gehalte.
Bonnie Lou was een rockabilly/countryzangeres die te horen is met Friction Heat, een luchtig rockabilly nummer, dat ondanks het gelikte geluid toch onweerstaanbaar is. Ook de rhythm & blues van You’re My Tarzan van Little Gracie klinkt luchtig en onschuldig. In Googie Woogie van Mabel Scott worden Afrikaanse drums vermengd met lome rhythm & blues. Rosie & Retta was een duo waarvan Rose Maddox een onderdeel was. Hun The Hoot-Owl Melody mengt een Hawaiiaanse swing met deinende country. Long Tall Papa van Erline Harris behoort tot de hoogtepunten van het album in een LaVern Baker-achtige swingende stijl. Bij Dance Everybody, Dance van Betty Madigan kan je je alleen maar afvragen “hoezo Hava Nagila?” Sally Starr’s Rockin’ In The Nursery is een lui rockabilly nummer met messcherp gitaarwerk. De lekkere nummers blijven maar komen want ook Dippin’ Is My Business van Rose Marie McCoy is een heerlijk rhythm & blues nummer met een hoog “I Don’t Know” (Willie Mabon) gehalte.
Vermeldenswaardig zijn verder de weelderig georkestreerde rhythm & blues pomper Rockin’ And Jumpin’ van Honey Brown, de haast Spectoriaanse girlgroup geluiden van Judy & Joyce in Rock And Roll Kittens, de cover vcan Ray Charles’ “I Got A Woman”, die bij Jo Stafford I Got A Sweetie heet, de bluesy variant op de Andrews Sisters van The Morrison Sisters in The Rockin’ Boogie Shuffle en de bluesy dixieland van Lizzie Miles in Salty Dog.

Wederom een uitstekende verzamelaar van het Atomicat/Koko-Mojo label vol met swingende 50’s nummers!

Tracklist:
01. Big Maybelle: Rock House
02. Marilynn Lovell: Such A Night
03. Bonnie Lou: Friction Heat
04. Little Gracie: You’re My Tarzan
05. Mabel Scott: Googie Woogie
06. Rosie & Retta: The Hoot-Owl Melody
07. Erline Harris: Long Tall Papa
08. Patti Page: Steam Heat
09. Betty Madigan: Dance Everybody, Dance
10. Sally Starr: Rockin’ In The Nursery
11. Nellie Lutcher: It’s Been Said
12. Rose Marie McCoy: Dippin’ Is My Business
13. Etta Jones & Jack Parker: One O’Clock Jump
14. Rosemary Clooney: Shot Gun Boogie
15. Honey Brown: Rockin’ And Jumpin’
16. Fran Manfred: (Oh My Darling) Don’t You Know
17. Ella Mae Morse: Forty Cups Of Coffee
18. Judy & Joyce: Rock And Roll Kittens
19. Janis Martin: Let’s Elope Baby
20. Jo Stafford: I Got A Sweetie
21. Annisteen Allen: Lies, Lies, Lies
22. The Morrison Sisters: The REockin’ Boogie Shuffle
23. Rosalie Allen: I’d Surprise You
24. Etta James: Tough Lover
25. Lizzie Miles: Salty Dog

Website: Atomicat Records