Recensie: Various Artists – Rip It Up: The Best Of Specialty Records

 

Various Artists - Rip It Up The Best Of Specialty Records

Various Artists – Rip It Up: The Best Of Specialty Records
Format: CD / Label: Craft Recordings
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Het Specialty label is naast labels als Chess, Atlantic en King één van de bekendere rhythm & blueslabels uit de jaren ‘50.

Het label werd in 1947 opgericht door Art Rupe in Hollywood en richtte zich in eerste instantie vooral op rhythm & blues, blues, gospels en spirituals. Later kwam daar ook nog rock & roll bij.

De grote sterren van het label waren Little Richard en Lloyd Price.

Billy Vera schreef in 2019 het boek ‘Rip It Up: The Specialty Records Story’ en eerder dit jaar verscheen de 5 CD box ‘The Specialty Story’ met maar liefst 130 songs!

Voor de muziekliefhebbers, die een minder groot budget te besteden hebben is er nu een album verschenen met de toppers van het Specialty label.

Little Richard is uiteraard ruim aanwezig. Van zijn wilde en opzwepende nummers knalt de ultieme rhythm & bluesklassieker Tutti Frutti er nog steeds zeer krachtig uit.

Lloyd Price had een meer lui swingend, New Orleans, geluid, dat goed te horen is in de klassieker Lawdy Miss Clawdy en de lui voortdeinende shuffle Ain’t That A Shame?

Roy Milton & His Solid Senders zijn minder bekend maar daarom niet minder lekker. Hun R.M. Blues is een luie shuffle met sprankelend pianospel en loom pompende blazers.

Sam Cooke is met zijn zalvende soulstem te horen in I’ll Come Running Back To You van The Soul Stirrers. Pink Champagne van Joe Liggins & The Honeydrippers is een pompende pianoblues met krachtig saxofoonspel.

Percy Mayfield is één van de beste blueszangers ooit. Hij is te horen in de zeer intieme en zeer soulvolle ballad Please Send Me Someone To Love en het al even mooie Lost Love (Baby, Please).

Larry Williams is verantwoordelijk voor de klassieker Bony Moronie, die nog steeds lekker vrolijk huppelend klinkt. Dat geldt ook voor Short Fat Fannie. Het duo Jesse & Marvin klinkt in de doowop/soulballad Dream Girl zeer zoetgevooisd.

Drunk van Jimmy Liggins & His Drops Of Joy is een sompig pompende “zuip shuffle”.

Door het uitblijven van hits stopte het Specialty label in de 60’s met het uitbrengen van nieuwe opnames. Slechts heruitgaven verschenen.

Uiteindelijk werd het label in 1991 aan het Fantasy label verkocht.

Deze verzamelaar bewijst het grote belang van het Specialty label in de rhythm & blues geschiedenis op een zeer prettige wijze!

Website: https://craftrecordings.com/

Various Artists - Rip It Up The Best Of Specialty Records - back