Recensie: Various Artists – Country Funk III – 1975-1982

 

Various Artists - Country Funk III - 1975-1982

Various Artists – Country Funk III – 1975-1982
Format: CD – vinyl 2LP / Label: Light In The Attic Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Gedurende de jaren ‘70 greep het funk virus flink om zich heen. Zelfs country & western en singer-songwriter artiesten werden er door besmet. En ik moet zeggen, dat dit verrassend lekkere resultaten opleverde!

Dat was al te horen op de eerste twee delen van de Country Funk serie op het Light In The Attic label waarop de focus op het begin en het midden van de 70’s lag.

Op deel 3 is het einde van de 70’s en het begin van de 80’s aan de beurt. Dat houdt in sommige gevallen in dat er voorzichtig gebruik wordt gemaakt van disco beats en synthesizers. Maar dat is vrijwel nergens storend! Het merendeel van de nummers op deel 3 zit in het funky swampy gebied.

Zoals Steven Soles met zijn Shake The Dust. Steven, die later in the Alpha Band zou opduiken, is te horen in een luie funky groover, die zeer ontspannen klinkt compleet met een snerpende bluesy gitaar. Nobody But You van J.J. Cale is uit duizenden herkenbaar door zijn kenmerkende lome funky grooves.

Zelfs voormalige rockabilly ster Conway Twitty waagt zich aan de funjk in het loom groovende, J.J. Cale-achtige, Night Fires. De synbass doet zijn intrede in het loom groovende Rhythm And Blues van Jerry Reed.

In Oliver Swan van Billy  Swan (van I Can Help faam) zit een New Orleans achtige Diddley beat en Rob Galbraith’s I Got The Fever klinkt super funky met geoliede grooves. De lome swampy funk van Travis Wammack in Do Me leunt voorzichtig tegen de disco aan. Larry Jon Wilson klinkt in I Betcha Heaven’s On A Dirt Road als een funky Lou rawls.

Gary & Sandy is een totaal onbekend gebleven duo dat in Gonna Let You Have It heerlijk funky klinkt met soulvolle zang van Sandy Selby en een vette blubberende synthesizer. Ronnie Milsap waagt zich aan de KC & the Sunshine Band-achtige party funk in Get It Up.

Dat zanger Delbert McClinton soulvol en funky kan klinken is geen verrassing. Met Shot From The Saddle levert hij vetrouwde hoge kwaliteit af. De blinde zangeres Terry Gibbs is te horen met haar Son Of A Preacher Man-achtige Rich Man en Dennis Linde’s Down To The Station drijft op een vette funky synbass.

Ietwat tegenvallend is de bijdrage van Tony Joe White in Alone At Last, diat hier wel erg gepolijst en Barry White-achtig klinkt. Ook Eddie Rabbit’s One And Only One is een tegenvaller doordat gekozen is voor een Dr. Hook-achtig soft disco geluid.

De verrassingen komen van Dolly Parton, die zich vol overgave aan de funk waagt in Sure Thing en de meestal zoetgevooisde Brian Hyland, die hier in Hale To The Man op een Delbert McClinton-achtige wijze funky klinkt.

Een prima verrassende en vooral funky verzamelaar. Op naar het volgende deel!

Tracklist:
LP 1 A side
01.Steven Soles: Shake The Dust
02.J.J. Cale: Nobody But You
03.Conway Twitty: Night Fires
04.Eddie Rabbit: One And Only One
05.Jerry Reed: Rhythm And Blues

LP 1 B side:
01.Dolly Parton: Sure Thing
02.Billy Swan: Oliver Swan
03.Rob Galbraith I Got The fever
04.Travis Wammack: Do Me

LP 2 A side:
01.Larry Jon Wilson: I betcha Heaven’s On A Dirt Road
02.Gary & Sandy: Gonna Let You Have It
03.Brian Hyland: Hale To The Man
04.Tony Joe White: Alone At Last

LP 2 B side:
01.Ronnie Milsap: Get It Up
02.Delbert McClinton: Shot From The Saddle
03.Terry Gibbs: Rich Man
04.Dennis Linde: Down To The Station

Website: https://lightintheattic.net/