Various Artists – Movements Vol. 10
Format: CD – LP – Digital / Label: Tramp Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Het mooie aan verzamelaars als deze ‘Movements Vol. 10’ is dat ze gevuld zijn met de meest obscure artiesten en releases. Dat maakt de kans dat je er onontdekte pareltjes zult aantreffen behoorlijk groot.

Het Duitse Tramp Records label staat er zo langzamerhand om bekend dat hun verzamelaars vol staan met obscure funk, soul, jazz en Afro releases. Dat is op deel 10 van de Movements serie ook het geval.

Sommige artiesten zijn dermate obscuur dat je er, zelfs na uitvoerig schrapen over de bodem van de muziekgeschiedenis, totaal niets over kunt vinden.

Dat is gelijk al het geval met het Frankie Greer Quartette. Zo te horen gaat het hier in Spooky om een keurige nette jazz zanggroep. Het is de begeleiding die het hem hier doet in een lome groover met een hoofdrol voor de trombone. Ook over zangeres Eunice Haze kan ik je niets vertellen.
Haar String Around My Heart is een romig mid-tempo jazznummer met zang a la Esther Phillips en lichte Louis Jordan invloeden.
The Herb Crawford Jazz Ensemble is ook zo’n onbekend parel. Hun Title Town is een zwoel groovend funky cocktail jazznummer met zang van ene Ted Vactor. De onbekende Runningboards laten in Louisville Assembly Plant een funky jazzgeluid horen waarin de blazers aan the Skatelites doen denken. The Bill Beau Trio’s Early In The Morning is een lui deinend orgeljazznummer. Kitchen Cookin’ van the Eddie Buster Band is een stuwende bluesy shuffle met een gierend orgel en krachtige blazers.
Johnny Spencer & the Music Makers laten een stuwende rhythm & bluesversie van Come On horen, een nummer dat ook bekend is onder de titel “Let The Good Times Roll”.
Voor mij is The Mustang Part 1 & 2 van the New Philadelphians het hoogtepunt van het album. Een heerlijk stuwende jazzswinger! Ook Under The Covers van the Kats behoort tot de hoogtepunten. Een jazzy soulnummer met krachtige blazers en lichte “Get Out Of My Life, Woman” trekjes.
Ronny Pellers Satin Sound komt zo te horen uit Duitsland. Hun Coming Home Baby heeft namelijk een hoog soft-porno soundtrack gehalte hetgeen (?) het nummer nog aantrekkelijker maakt. Evil Ways, bekend van Santana, is hieer te horen in een intieme latinuitvoering van the Lido. Ondanks een hoog easy listening gehalte in de zang swingt El Mexicano van Brazada als een tierelier!
Het album wordt afgesloten door een drietal super funknummers waarvan Radiation Funk van Maxwell op een B.T. Express-achtige wijze de show steelt.

Opnieuw is het Tramp label erin geslaagd om een meesterlijke verzamelaar af te leveren. Verplichte kost!

Tracklist:
01. The Frankie Greer Quartette: Spooky
02. The Bill Beau Trio: Early In The Morning
03. Eunice Haze: String Around My Heart
04. Phylis Hendricks: My Man
05. The Eddie Buster Band: Kitchen Cookin’
06. Johnny Spinosa & the Music Makers: Come On
07. The New Philadelphians: The Mustang Pt. 1
08. The New Philadelphians: The Mustang Pt. 2
09. The Kats: Under The Covers
10. The Ronny Pellers Satin Sound: Coming Home Baby
11. The Lido: Evil Ways
12. The Herb Crawford Jazz Enseble: Title Town
13. The Runningbaords: Louisville Assembly Plant
14. Brazada: El Mexicana
15. The Headliners: Little Sister (Sho Nuf Fine) Pt. 1
16. The Headliners: Little Sister (Sho Nuf Fine) Pt.2
17. Victoria: Body Wave
18. Maxwell: Radiation Funk
19. Starfoxx: Oh Linda

Website: Tramp Records