Caleb Henry – California Mistake
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2020

Tekst: Filip Heidinga

Op tienjarige leeftijd speelt Caleb Henry al gitaar mede door een gitaarspelende oom. Vanaf toen was er geen stoppen meer aan. “Hoe meer muziek ik hoorde, hoe meer muziek ik wou maken” zei Henry een paar jaar geleden in een interview hierover.

Hij speelt allerlei verschillende genres, van country tot rock en blues. Samen met zijn begeleidingsband The Customs zit Henry ook nog in een punk band, DKA genaamd. Beide bands bestaan uit: Ryan Moline (gitaar), Mason Haynie (viool, gitaar), Kolten James Knaub (drums), Micah Herman (bass) en natuurlijk Caleb Henry (gitaar en zang).

In 2017 bracht Caleb Henry zijn eerste EP (‘Lost in the Particulars’) uit, met vijf liedjes, maar nu is er dan eindelijk een volledig album uit.

Het album begint met de titeltrack California Mistake en een erg mooie intro. Daarna gaat Caleb Henry en zijn band volledig los. Het nummer heeft, vooral in de intro, heel veel country invloeden gemixt met heel veel rock.
De overgang naar Calling To You is, aan het begin, vrij groot. De rustige country ballad Calling To You ontwikkeld zich heel langzaam in een powerballad, met veel tempowisselingen. Het rustige tempo gaat nog even door met Travelin’ Pain. Henry zegt zelf heel veel nummers onderweg in de auto te schrijven en elk nummer een ander soort autorit is. Travelin’ Pain geeft je het gevoel dat je door het westen van Amerika rijd met veel vlaktes en bergen.
Met een titel als Shotgun Blast verwacht je dat het tempo meteen weer omhoog schiet, maar dat blijkt niet het geval te zijn. Henry en zijn band bouwt het nummer langzaam op tot een swingend countrynummer, maar je kan horen dat de band zich inhoudt.
Na Shotgun Blast houdt Henry het weer erg klein met Every Part of Me. Met Headed West gaat het tempo echter wel weer omhoog en horen we een lekker swingend country rock nummer. In het begin van het nummer houden Henry en The Customs zich nog in maar tegen het einde gaan ze even helemaal los.
Headed West sluit lekker swingend af maar daarna gaan we weer terug naar heel erg klein. In The Game horen we alleen de stem van Henry samen met akoestisch gitaar en viool. Sinner’s Prayer sluit hier mooi bij aan want ook dit is een klein nummer maar met een veel voller geluid dan het vorige nummer.
Heel voorzichtig gaat het tempo weer iets omhoog met Summer Gives To Fall, een nummer waarin je kan horen dat de band zich echt moet inhouden. De kans om een klein beetje los te gaan krijgen ze met het zeer swingende Compromise Line. Compromise Line gaat heel mooi over in Ain’t Like the Rest, die net zo swingt maar nu iets meer klinkt als een rocknummer met een beetje country, terwijl Compromise Line echt een countrynummer is.
Om luisteraars een idee te geven wat Henry en zijn band spelen met hun andere band, DKA, staat het punknummer Lucy op dit album. Lucy sluit mooi aan op de vorige twee nummers. Caleb Henry en The Customs sluiten het album af met het rustige Long Road Home, een nummer die heel erg langzaam opbouwt tot een powerballad.

Kortom: Een gevarieerd debuut album van Caleb Henry. Swingende rock en country nummers worden afgewisseld met hele kleine liedjes.

Tracklist:
01. California Mistake
02. Calling to You
03. Travelin’ Pain
04. Shotgun Blast
05. Every Part of Me
06. Headed West
07. The Game
08. Sinner’s Prayer
09. Summer Gives to Fall
10. Compromise Line
11. Ain’t Like the Rest
12. Lucy
13. Long Road Home

Website: Caleb Henry