Electric Mob – Discharge
Format: CD – Digital / Label: Frontiers Music srl
Release: 2020

Tekst: Martijn Wesseling

Als ik denk aan muziek uit Brazilië, dan denk ik eigenlijk direct aan de gebroeders Cavalera. In mijn jeugd heb ik veel geluisterd naar Sepultura. Sepultura – ‘Chaos A.D.’ heeft flink wat rondjes gedraaid in mijn cd speler en ook opvolger ‘Roots’ mocht ik graag  beluisteren. Verder heb ik me eigenlijk nooit zo verdiept in de Braziliaanse muziek. Tot het debuut wat ik vandaag beluister.

De band Electric Mob zit in een andere hoek dan Sepultura, maar het rockt ook flink. De zanger, Renan Zonta, is sinds zijn deelname aan de Braziliaanse The Voice een bekendheid in Brazilië. Op youtube zijn de covers te vinden die hij heeft gespeeld en die zijn zeker het
beluisteren waard. Het is net als de deelname van Navarone in ons eigen landje, een verfrissing om wat meer rock te horen in dit soort programma’s.

Nu is daar dan de eerste schijf van zijn band Electric Mob, verder bestaande uit Renan Zonta (vocals), Ben Hur Auwarter (guitar), Yuri Elero (bass) and André Leister (drums). Bij een eerste beluistering moest ik ook even denken aan Navarone. Al verschillen de bands wel in geluid. De mix tussen jaren zeventig hardrock, jaren negentig grunge en stonerrock hoor je echter bij beide bands. Het resultaat is ook bij beiden erg fijn. Electric Mob gooit er nog wat meer blues en zelfs hier en daar wat country tussendoor. Deze mix en de zang doet ook denken aan Black Stone Cherry.

‘Discharge’ is een album wat op volume burenruzie beluisterd moet worden. Na het intro knalt leadsingle Devil You Know uit je boxen en dan hoor je direct de kwaliteit van dit debuut. De geweldige stem van Renan, sterke gitaarrifs en over het geheel een erg fijn bluesy hardrock geluid.
Het volgende nummer, Kings Ale, start met een bluegrass-achtig intro door de inzet van een banjo. De rest van het liedje is echter fijne, swingende rock ‘n roll. Met de opvolgers Got Me Runnin’ en Far Off hoor je de duidelijke vergelijking met Black Stone Cherry. Heerlijke bluesrock met een vette groove.
Het tempo gaat naar beneden met Your Ghost. Deze ballad begint met een akoestisch intro, vervolgt met een fluitje en vervolgt zijn weg lekker sloom en ontspannen.
Dat ze ook erg funky kunnen spelen bewijzen ze met Gypsy Touch en dat komt nog meer naar voren bij Higher Than Your Heels, waar de zanger scat en een trompet klinkt. Een ander geluid dan nummers als 123 Burn, brand new rope en We Are Wrong, waar ik eerder moet denken aan de metal van bands als Iron Maiden. Of Upside Down die weer bijna aanschurkt tegen de hardcore punk.

Het is een indrukwekkend debuutalbum. Bij een eerste beluistering zou je denken dat deze band al jaren bezig is. Er zit een hoop diversiteit in de nummers en tegelijkertijd is het ook een mooi geheel. Voor een fijn hardrock album hoef je niet ver te zoeken dit jaar, liefhebbers kunnen dit album blind aanschaffen!

Tracks:
01. Awaken
02. Devil You Know
03. King’s Ale
04. Got Me Runnin’
05. Far Off
06. Your Ghost
07. Gypsy Touch
08. 123 BURN
09. Upside Down
10. Higher Than Your Heels
11. Brand New Rope
12. We Are Wrong

Website: Electric Mob