The Broken Toys – Sugar ‘N Spice
Format: CD – LP / Label: Still Ubeatable Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

De erfenis van Johnny Thunders, de legendarische punkgitarist van the New York Dolls en the Heartbreakers, blijkt ontztettend groot te zijn. Nog steeds zijn er bands die zweren bij het rauwe en toch poppy geluid van de bovengenoemde bands. The Broken Toys uit Methuen, MA, is ook zo’n band. In 1989 debuteerde deze band met het cassette album ‘Sugar ‘N’Spice’, dat nu opnieuw is uitgebracht, aangevuld met wat bonusmateriaal.

Destijds bestond de band uit Chuck Harrington (drums), Dave Letizi (bas), Karl Rademacher (gitaar, slidegitaar, zang) en Dave Steele (gitaar, bas, zang).

Direct in de opener van dit album, Junkie For You, zijn de New York Dolls invloeden enorm groot. Met name lijkt de band van het Dolls nummer “ Lookin’ For A Kiss” gesnoept te hebben. Dus hebben we hier te maken met een poppy punknummer met snauwende zang en priemende gitaarriffs. Junkie stuff uit de goot! De liefde wordt in dit nummer via een naald geïnjecteerd!
Na een ouderwets “1, 2, 3, 4” intro start het hoekige punky I Want You To Be My Boyfriend, dat meer richting het geluid van the Heartbreakers trekt op een zeer ongepolijste wijze.
Back Of My Hand is een zeer smerig raggend punknummer dat op volle snelheid het geluid van the Heartbreakers mixt met het geluid van een andere Amerikaanse punklegende, the Dead Boys.
Love Story is een liefdesliedje! Maar dan op een vervaarlijk snijdende punk manier. De liefde blijkt hier een bittere aangelegenheid te zijn. Het smerige geluid van the Heartbreakers is weer volop aanwezig in het gruizig pompende The Lottery. Een nummer dat vergelijkbaar is met “Chinese Rocks”.
Ook Let’s Have A Riot is een smerig punknummer waarin de mannen wel zin hebben in een relletje. Dit nummer is de passende snauwende soundtrack voor zo’n rel. Vervolgens is Restless And Bored een T.Rex achtige glamrock boogie die gevolgd wordt door Drugs. Een enthousiast raggend nummer waarin de band blij is dat een gestoorde vrouw niet ook nog eens aan de drugs is.
Er staan twee wat mindere nummers op het album. Het semi-akoestische Waves waarin de punk achterwege is gelaten en plaats maakt voor een donkere ballad. In I’m So Convenient klinken lichte bluesinvloeden maar is ritmische dermate rammelend dat er weinig plezier aan te beleven is.
Gelukkig is de afsluiter So Tough weer een heerlijk smerig punknummer.

Fans van the New York Dolls en the Heartbreakers kunnen absoluut niet om deze heruitgave heen.

The Broken Toys blijken een splinternieuw album uit te hebben gebracht. Ik kijk er al naar uit!

Tracklist:
01. Junkie For You
02. I Want You To Be My Boyfriend
03. Waves
04. Back Of My Hand
05. Love Story
06. The Lottery
07. Let’s Have A Riot
08. Restless And Bored
09. Drugs
10. I’m So Convenient
11. So Tough

Website: The Broken Toys