Various Artists – Kat And The Band (Original Soundtrack)
Format: CD / Label: Some Velvet Morning Ltd. Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Als een soundtrack al veel belooft zit het meestal met de film ook wel goed. De film ‘Kat And The Band’ verscheen in 2019 en nu pas is de soundtrack bij ons te verkrijgen. Het gaat hier om een Britse comedy rond een kwakkelende band, geleid door een door muziek geobsedeerd schoolmeisje (gespeeld door Ella Hunt), onder regie van E.E. Hegarty.

De meeste nummers op de soundtrack zijn afkomstig van de Londense band Some Velvet Morning en dat blijkt een kameleon-achtige band te zijn. Per nummer hebben ze een ander geluid en dat is voor een soundtrack natuurlijk wel handig maar kan voor het publiek wat verwarrend overkomen.

De band start met Damocles waarin ze hoekig bonkend klinkt als een mix van bands als the Arctic Monkeys en the Manic Street Preachers. Een aanstekelijke, aangename rocker.
Dan gaat de band in Resistance overduidelijk op de U2 toer. Met name het vroege U2 geluid a la “I Will Follow” is duidelijk aanwezig door het galmende gitaarwerk en de Bono achtige zang.
In Don’t Think – Japan Aircraft Remix heeft de band wederom een ander geluid en wel een 80’s synthesizer-wave geluid dat in de 80’s geproduceerd werd door bands als A-Ha, King, Kajagoogoo en zelfs the Simple Minds. Met Whistleblower keert de band weer terug naar het hedendaagse Britrock geluid dus duiken er weer Arctic Monkeys invloeden op in deze rocker.
Musical Chairs is vervolgens een sfeervolle intieme en romantische ballad net Bono-achtige zang. No Walls betekent dan weer een terugkeer naar het 80’s syn-wave geluid op een luchtige en hitgevoelige manier. Satellite is een op zich stuwende rocker waarin ook een bombastisch Cokdplay-achtig geluid zit.
Van de andere artiesten op deze soundtrack valt vooral Karina Ramage op. Een folkie singer-songwriter uit Londen, die op Whilst You’re Not Around en In Case You Forgot haar folk vermengd met luchtige reggae klanken en veel weg heeft van Amy McDonald. Haar duet met Stephanie Fraser in Allies is simpelweg prachtig. De stemmen van dit duo sluiten naadloos op elkaar aan.
Wayne Fullwood was in het verleden te vinden in de bluesband Little Barrie en zijn Something That Happened is een broeierig bonkend nummer met een enorm zware fuzzbas en prima bluesy zang.
De afsluiter is afkomstig van film en tv muziek componiste Nina Humphrey. Zij schreef het stuwende, georkestreerde Road To Success.

Deze zeer afwisselende soundtrack lijkt mij al een reden om de gelijknamige film eens te gaan uitproberen.

Tracklist:
01. Some Velvet Morning: Damocles
02. Some Velvet Morning: Resistance
03. Some Velvet Morning: Don’t Think – Japan Aircraft Remix
04. Some Velvet Morning: Whistleblower
05. Some Velvet Morning: Musical Chairs
06. Karina Ramage: Whilst You’re Not Around
07. Some Velvet Morning: NoWalls
08. Wayne Fullwood: Something THat Happened
09. Karina Ramage: In Case You Forgot
10. Some Velvet Morning: How To Start A Revolution
11. Karina Ramage & Stephanie Fraser: Allies
12. Some Velvet Morning: Satellite
13. Nina Humphreys: Road To Success

Website: Some Velvet Morning Ltd. Records