Ane Brun – After The Great Storm
Format: CD – LP
Label: V2 Records
Release: 2020

De gerenommeerde Noorse artiest Ane Brun brengt op 30 oktober 2020 de eerste van twee nieuwe albums uit. ‘After The Great Storm’ is haar eerste nieuwe werk sinds het uitbrengen van album ‘When I’m Free’ uit 2015. Het tweede album ‘How Beauty Holds The Hand Of Sorrow’ volgt op 27 november 2020.

Hoewel oorspronkelijk bedoeld als dubbelalbum met 18 songs – verenigd door gemeenschappelijke thema’s – heeft haar vrije tijd in de lockdown het concept doen heroverwegen. Terwijl Ane en haar producers aan de laatsten punten werkten voegde ze nog één song toe voordat ze de albums van elkaar scheidde met de contrasterende gemoedstanden als uitgangspunt.

Beide albums zijn duidelijk het werk van Ane Brun, echter is ‘After The Great Storm’ wat meer upbeat in de basis en gaat ze op zoek naar antwoorden middels eigen ervaringen en samenwerkingen en is zowel intiem als universeel.  

“Both albums deal with the bigger questions in life,” geeft Ane toe, “but in 2020 these questions have become even bigger. Even though I wrote most of them before this whole pandemic started, I feel they all have a message that fits the situation we’re in: frustration over the state of the world, how to grieve for a loved one, existentialism, love, relationships, loneliness, inner struggles, sleepless nights… I guess they’re just about being human.”

Geplande tourdata zijn verplaatst naar 2021:
03 November @ Paard, Den Haag
07 November @ Melkweg, Amsterdam
09 November @ Doornroosje, Nijmegen
10 November @ De Oosterpoort, Groningen

Ane heeft na het uitbrengen van ‘When I’m Free’ zeker niet stil gezeten. ‘Leave Me Breathless’ bevat meesterlijke vertolkingen van een selectie covers, daarnaast is Brun doorgegaan met het spelen van bandshows in Scandinavië met een verscheidenheid aan symfonieorkesten. De Stockholm shows, met het Swedish Radio Symphony Orchestra, zijn vereeuwigd in ‘Live at Berdwardhallen 2018’. Daarnaast werd ze uitgenodigd om op te treden tijdens het Nobelprijsdiner 2017 en de Nobelprijs voor de Vrede van 2018, om nog maar te zwijgen over de Polar Music Prize Ceremony 2017, waar ze ‘Why Should I Cry For You’ zong voor de schrijver en winnaar van dat jaar, Sting. In 2019 keerde ze terug naar de Berwaldhallen in Stockholm voor drie shows met het Swedish Radio Choir.

Brun heeft ook een aantal samenwerkingen met andere acts op haar naam, waaronder een met de Oscar-genomineerde, Emmy Award-winnende componist Dustin O’Halloran (A Winged Victory For The Sullen), met wie ze ‘Horizons’ schreef, het afsluitende thema voor de film ‘Puzzle’. Ze heeft ook muziek gemaakt voor andere films en tv-shows, o.a. voor ‘Becoming Astrid’ uit 2018 en ‘Hidden’ in 2019, en zong in een geanimeerde kinderfilm ‘Alfons Åberg’. Alsof dit nog niet genoeg was, heeft ze na de Britse Top 5-hit uit 2015 ‘Can’t Stop Playing (Makes Me High) (die ze samen schreef met Dr. Kucho! & Gregor Salto)’, samen met Grammy Award-winnende producer Andrew Bayer een aantal covers online uitgebracht, zo ook haar eerste kerstlied uit 2019 ‘The First Day of Christmas’.

Credits: Stian Andersen