Various Artists – If I Have To Wreck L.A. – Kent & Modern Records – Blues Into The 60s Vol 2
Format: CD / Label: Ace Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Het Britse Ace label staat bekend als het beste re-issue label op het gebied van blues, rhythm & blues, rock & roll en soul (via het sublabel Kent). De ene na de andere schitterende verzamelaar duikt in hun catalogus op.

Ook nu weer via de verzamelaar If I Have To Wreck L.A. Kent & Modern Records – Blues Into The 60s Vol 2 waarop de Texas blues uit het eind van de 50’s/begin 60’s centraal staat.

Er staan twee grote bluesnamen op het album. Big Mama Thornton, die wederom bewijst een blues powerhouse te zijn met haar Before Day (Big Mama Blues) waarin ze op volle stormkracht te horen is in een ongepolijste slowblues met een brullende harmonica en soepel rockende elektrische piano.
De volgende grote naam is Lowell Fulsom, die aanwezig is met Blues Pain, een soulvolle warm deinende blues.

Het grootste deel van deze verzamelaar komt op naam van Willie Headen, een zanger uit New York City, die opnames maakte voor labels als Dootone en Authentic. Zijn blues klinkt vooral rauw klinkt. If I Have To Wreck L.A. is een luie shuffle met fel priemend gitaarwerk en zeer soulvolle zang. Qua stijl duikt het geluid van Luther Allison hier op.
Dat geldt ook voor de andere nummers van Willie Headen op deze verzamelaar. Zo is Mama Said een soulvol pompende shuffle met zacht knorrende stuwende blazers, If I Can Ever Make Up My Mind een slowblues die de fans van Luther Allison zeker zal aanspreken en Hey Baby, een stug doorpompende shuffle met zijn ongepolijste gitaarriffs.

Ook Long Gone Miles is met flink wat nummers aanwezig. Het gaat hier om Luke Miles uit Los Angeles, een beschermeling van Lightnin’ Hopkins. Zijn blues klinkt ook behoorlijk rauw en wordt dan ook nog eens voorzien van de hard brullende harmonica van George Smith.
Zoals in Wartime Blues, een lui bluesnummer in de beste Muddy Waters traditie of in Rocks In My Pillow met primitief raspend gitaarspel en zeer indringende krachtige zang.

Willie Garland blijft een mysterie in de blueswereld doordat geen mens weet waar en wanneer deze artiest geboren is. Van hem hoor je een drietal nummers waarvan Address In My Hand de echte parel is. Een nummer, dat flink wat “Hi Heel Sneakers” invloeden heeft en behoorlijk krachtig klinkt.

Ook Model T Slim (Elmore Mickle uit Keo, Arkansas) is in drie nummers te horen, verrast met Don’t Tear My Clothes met een melodie die verdacht veel op het thema van Sesamstraat klinkt. De zang van Model T Slim lijkt qua tempo in elk nummer constant de begeleiding voor te zijn.

Smokey Wilson uit Glen Allan, Mississippi, vertegenwoordigt de luie rauwe blues met You Told Me A Lie.

Opnieuw dus een schitterende verzamelaar van het toplabel Ace Records!

Tracklist:
01. Willie Headen: If I Have To Wreck L.A. (take 1)
02. Willie Headen: Mama Said (Take 3)
03. Willie Headen: If I Can Ever Make Up My Mind (Take 5)
04. Willie Headen: Hey Baby (Take 1)
05. Smokey Wilson: You Told Me A Lie
06. Big Mama Thornton: Before Day (Big Mama Blues)
07. Long Gone Miles: Wartime Blues
08. Long Gone Mies: Gotta Find My Baby
09 .Long Gone Miles: Little Sweet Thing
10. Willie Garland: Black Widow Spider
11. Willie Garland: Address In My Hand
12. Willie Garland: Soul Blues
13. Willie Headen: You’re Too Cold (Take 1)
14. Willie Headen: Hot Wire Baby (Take 2)
15. Willie Headen: Baby You’re Wrong (Take 6)
16. Willie Headen: If I Have To Wreck L.A. (Take 6)
17. Model T Slim: Somebody’s Done Hoodooed The Hoodoo Man
18. Model T Slim: Christine
19. Model T Slim: Don’t Tear My Clothes
20. Long Gone Miles: Rocks In My Pillow (Take 4)
21. Long Gone Miles: Let Me Play With Your Poodle (Take 2)
22. Long Gone Miles: Low Down Dirty Shame (Take 1)
23. Long Gone Miles: Miss NBella Belle
24. Lowell Fulson: Blues Pain

Website: Ace Records