Recensie: Various Artists – Buck Owens – The Many Sides Of Buck Owens – Right After The Dance

 

The Many Sides Of Buck Owens – Right After The Dance

Various Artists – Buck Owens – The Many Sides Of Buck Owens – Right After The Dance
Format: CD / Label: Atomicat Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Countryartiest Buck Owens is in Nederland slechts bekend bij het “grote” publiek door zijn hitje Amsterdam uit1970. In de USA geldt Owens echter als een country icoon en als grondlegger voor de zogeheten Bakersfield sound.

De uit Texas, Arkansas, afkomstige Owens mengde  zijn country vaak met de nodige rock & roll.

Voordat hij als Buck Owens bekend was bracht hij als Corky Jones de single Hot Dog uit, een fel rockabilly nummer met Buck’s bijtende gitaar. De B-kant Rhythm And Booze was een rauwe wilde rocker.

Beide nummers staan op deze verzamelaar op het Atomicat label. Naast 18 Buck Owens nummers uit de periode tussen de vroege 50’s en vroege 60’s is er ook de nodige aandacht voor Buck’s  activiteiten als studiogitarist. Zo hoor je zijn scherp snijdende gitaar in Go Crazy Man van Bill Woods, een DJ uit Bakersfield.

Zijn twangende gitaar is flink aanwezig in het vrolijke Looking Back To See van the Cousin Herb Group en de Elvis achtige rock & roll van Hey Miss Fannie van Tommy Sands.

In de 18 solonummers valt vooral de krachtige gekwelde stem van Buck Owens op. Nergens klinkt zijn country te gepolijst. Een goed voorbeeld is Excuse Me, een deinend en indringend nummer, dat zomaar bij fans van Nick Lowe in de smaak zou kunnen vallen. De meerstemmige zang in Above And Beyond is van een Everly Brothers-achtige klasse.

Er staan twee duetten met Rose Maddox op het album, Mental Cruelty en Loose Talk waarin de stem van Buck prima past bij de snijdende zang van Rose.

Deze verzamelaar geef teen prima overzicht van de veelzijdigheid van Buck Owens. Een artiest wiens hartepijn in ons land veel te lang ondergewaardeerd is!