Van Wolfen – Vom Feinsten (Remixed & Remastered)
Format: CD / Label: Fuego Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Ik zal gelijk maar eerlijk bekennen dat ik nog nooit van Van Wolfen gehoord had. En, jongens, wat ben ik blij dat ik deze Duitse act nu tegengekomen ben want dit album bewijst dat we hier te maken hebben met uitstekende Duitstalige bluesrock! En Duitstalige bluesrock kom je ook niet elke dag tegen!

Van Wolfen is een project van zanger, gitarist, harmonicaspeler en drummer Micky Wolf. Na een heel arsenaal aan baantjes (o.a. verpleger, omroeper bij boxwedstrijden en vakkenvuller) besloot hij de muziekwereld in te gaan en was hij lid van bands als Rudolf Rock & die Shocker, Duesenbergç Lonzo en the Achim Reichel Band.

Als Van Wolfen verschenen er drie albums en nu dus een “Best Of” album, dat ook onder de titel “Vom Feinsten” op het Sireena label verscheen.

Het meest opvallende aan dit album is de ongepolijste harde gitaarsound van Micky, die een groot liefhebber van de cigarbox gitaar is.

Die komt dan ook ruim aan bod in de cover van Peter Gunn, die omgeturnd is tot een smerig raggende boogie waarin bluesy licks en log pompende riffs elkaar afwisselen en waarin ook de funk opduikt. Een heerlijke binnenkomer dus! Vervolgens is Ich Glaube (Remix) een hoekig hakkende funky bluesrocker waarin de Duitsalige rauwe zang als een bluesy Udo Lindenberg klinkt.
Wolfslied is een tegen de swamprock aan leunende rauwe broeierige bluesrocker met funky, haast rappende, doorleefde zang en vlammend gitaarwerk.
De boogie is weer aan de beurt in Fertich. Het blijkt hier om een Duitstalige cover van de klassieker “I’m Ready” te gaan met een hilarische eigen tekst. Ghostriders In The Sky krijgt een onstuimig rauw bonkende versie met een warm twangende gitaar. Bluesy surf dus!
Ich Hab Roy Black Geseh ‘n (Neuaufnahme) is een op zich al hilarische titel voor een pompend funky swamprocknummer met heerlijke funky grooves en grommende zang.
Mannerhass is een ontzettend smerige funky bluesrocker, die klinkt als een zeer vunzige versie van ZZ Top. Na een Voodoo Chile intro opent het luchtig funkende Zahle Nie Dein Geld Am Tisch. In Anton’s Cha Cha hoor je de muskieten in de swamp die luisteren naar een hoekige funky bluesy cha cha met prima akoestische slidewerk en een hard huilende harmonica. 2 Meter Unter’m Gras is een vurige Status Quo-achtige boogie waarin Wolf belooft pas braaf te zijn als ze hem 2 meter onder de grond stoppen. Soepel boppende rockabilly in de beste Sun traditie komt voorbij in Mir. De rauwe boogie voert daarna weer de boventoon in Babs & Gita en de cigarbox boogie Cigarbox Boogie (ja, duh!).
De afsluiter Aber Du is een ZZ Top achtige boogie waar Wolf twangende surfelementen doorheen strooit.

Ik ben zwaar onder de indruk van de bluesrock van Van Wolfen. En ik wil ook nooit meer horen dat Duitsers geen humor zouden hebben!

Tracklist:
01. Peter Gunn
02. Ich Glaube (Remix)
03. Wolfslied
04. Fertich
05. Ghostriders In The Sky
06. Ich Hab Roy Black Geseh’n (Neuaufnahme)
07. Mannerhass
08. Zahle Nie Dein Geld Am Tisch
09. Anton’s Chja Cha
10. 2 Meter Unter’m Gras
11. Mir
12. Jackie
13. Babs & Gita
14. Der Blues
15. Cigarbox Boogie
16. Ich Krieg Keine Luft
17. Aber Du

Website: Van Wolfen