Kat Riggins – Cry Out
Format: CD / Label: Gulf Coast Records
Release: 2020

Tekst: Gerrit Schinkel

De op 7 februari 1980 in Miami, Florida, geboren Kat Riggins groeit op in een gezin waar altijd muziek is te horen. En dat vormt haar brede liefde voor muziek. Al op jonge leeftijd begint ze te zingen op familiefeesten en tijdens kerkelijke bijeenkomsten en zo ontwikkelt ze haar zangkwaliteiten.

Kat Riggins wordt tegenwoordig vergeleken met Koko Taylor, Etta James en Tina Turner, om maar een paar grootheden te noemen. Ze toert met haar band Blues Revival over de hele wereld en ook in Nederland, waar ze vooral bekend is geworden door haar deelname aan het theaterprogramma Johan Derksen ‘Keeps the Blues Alive’.

Op 14 augustus jl. verscheen ‘Cry Out’, haar debuutalbum voor Gulf Coast Records. Het album is geproduceerd door gitarist-singer-songwriter Mike Zito. Behalve door Zito weet Riggins zich op dit album omringd door een aantal door de wol geverfde musici.

Een paar forse drumklappen openen de met vette gitaarlicks van Zito voorziene stevige bluesrocker Son of a Gun. De zang van Riggins is meteen explosief. Vlammend gitaarwerk en een scheurende mondharp van Jumpin’ Johnny Sansone. Meet your maker is funky soul met blazers en Catching Up is een vette zompige rocker met een hoog ZZ Top gehalte.
Soulvol is de zang in Truth. Hand in Hand Interlude is een korte ruim halve minuut durende gospel ‘put your hand in the hand’. Een van de absolute hoogtepunten is Heavy, een in soul gedrenkte gospelballad in de stijl van Mavis Staples. Schitterende zang, een mooie ingetogen gitaarsolo en een kinderkoor in het refrein.
Albert Castiglia is met een scheurende gitaar te horen in Wicked Tongue. Stevig en soulvol is de zang daarna weer in Can You See Me Now met de heerlijke blazers.
Kat Riggins is in absolute topvorm in de vette blues Burn It All Down, met een prima ritmesectie, gitaar en orgelflarden. De uptempo rocker On It’s Way wordt, naast de blazers, gedragen door drummer Brian Zielie.
Expressief is de zang van Riggins (‘Stood up to the devil, stood up to the devil, stood up tot the devil and I told the devil No! No!’), in de stomende boogie No Sale.
Het slotnummer The Storm is indrukwekkend. Drums, fraaie baslijnen, een huiveringwekkende gitaarsolo en de intense zang van Riggins (‘I am the storm and I am raging on, don’t you be fooled by the calm’). 

Conclusie:
‘Cry Out’ is een topalbum.   

Tracks:
01. Son of a Gun
02. Cry Out
03. Meet Your Maker
04. Catching Up
05. Truth
06. Hand in Hand Interlude
07. Heavy
08. Wicked Tongue
09. Can You See Me Now
10. Burn It All Down
11. On It’s Way
12. No Sale
13. The Storm

Line up:
Kat Riggins – zang
Mike Zito – gitaar
Brian Zielie – drums
Doug Byrkit – bas
Lewis Stephens – keyboards
Johnny Sansone – mondharmonica
Eric Demmer – saxofoon
Fernando Castillo – trompet
Albert Castiglia – gitaar (track 8)

Website: Kat Riggins