++++Tyler Neal - Nothing To Lose

Tyler Neal – Nothing To Lose
Format: CD – Digital / Label: CD Baby
Releasedatum: 19 juli 2019

Tekst: Peter Marinus

Gitarist-zanger Tyler Neal uit de USA mag dan met dit mini-album debuteren maar hij is toch zeker geen nieuweling in Blues Land. Zo had hij Yonrico Scott, drummer van o.a. The Derek Trucks Band als mentor en speelde hij twee jaar in de band van Col. Bruce Hampton. Nadat deze onverwachts overleed in 2017 formeerde Tyler zijn eigen band.
En nu is er dan zijn debuutalbum waarop Tyler wordt bijgestaan door Fraser Joseph (bas), Mark Raudabaugh (drums) en de toetsenisten Nick Rosen en Spencer Garn.

De muziek van Tyler is zeker geen standaard bluesrock. Daar is de muziek te gevarieerd voor. Zo komen er in de zes nummers van dit album soul, Southern rock, funk, country, blue-eyed soul en fusion voorbij. Dat lijkt een te gevarieerd aanbod maar de bluesy slidegitaar van Tyler zorgt toch voor een bluesy eenheid in de meeste nummers.

Zo opent Tyler met Nothing To Lose, dat voorzien is van een pompende, haast Motown-achtige beat. In dit dus soulvolle nummer zitten echter ook de nodige Southern rock invloeden, die vooral veroorzaakt worden door Tyer’s broeierig snijdende slide.
Ook in People Get Together, dat geopend wordt door uiterst funky drums, zitten de nodige Southern Rock invloeden waarbij vooral aan The Allman Brothers Band gedacht moet worden. Ook hier springt Tyler’s snijdende bluesy slide eruit, naast zijn soulvolle stem. Dan gaat Tyler op de country/Americana toer in het lui deinende Hello My Old Friend, dat voor mij toch iets te veel buiten de bluesboot valt.
Tyler gaat vervolgens funky verder met Mystery Woman. Een sprankelend groovend nummer waarin een mix van funk, blue-eyed soul en blues te horen is. Nog meer blue-eyed soul! En wel in het lome Walking Around, dat doet doet denken aan het Las Vegas soul geluid van Boz Scaggs en waarin Tyler’s luie slide toch voor een bluesgevoel zorgt.
In de afsluiter, Buen Amigo, komt Latijns-Amerika om de hoek kijken in een instrumentaal fusion nummer met een geluid dat klinkt als een jam van Santana met The Allman Brothers Band. Ook in dit nummer past de slide van Tyler wonderwel.

Tyler Neal heeft een prima afwisselend debuut afgeleverd waarin je zijn gitaarkwaliteiten prima kunt horen.

Tracklist:
01. Nothing To Lose
02. People Get Together
03. Hello My Old Friend
04. Mystery Woman
05. Walking Around
06. Buen Amigo

Website: Tyler Neal