Tyler Kamen – Voyage Through The Intermediate State
Format: CD – Digital / Label: Tyler Kamen
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

In deze turbulente tijden is de mensheid gedwongen om thuis te blijven en niet te werken. Het gevolg is, dat de mensheid zich gaat vervelen en één van de gevolgen daarvan is dat er een enorme run op de “doe-het-zelf” zaken is ontstaan.

Daar zal Tyler Kamen uit New York weinig last van ondervinden want hij is van zichzelf al een muzikale “doe-het-zelver”. Hij is een zanger, multi-instrumentalist, video en muziekproducer, fotograaf, grafisch ontwerper en dichter en hij is met dit album al toe aan album release nummer elf.

Het is onmogelijk om te ontkomen aan het feit dat Tyler’s muziek zwaar teruggrijpt op het geluid van de 70’s progrock, waarbij vooral Pink Floyd een grote rol speelt maar ook the Pretty Things, ten tijde van hun “S.F. Sorrow” album en de spacerock van Steve Hillage.

Doordat Tyler hier alles zelf heeft gedaan is het resultaat des te indrukwekkender. Tijdens het beluisteren van dit album zag ik mijzelf weer als jongeling, met de koptelefoon op, in een poging om de avontuurlijke en indrukwekkende progrock klanken uit de 70’s proberen te ontwaren.

Er staan vier nummers op dit album, die alle vier ook nog eens uit vier delen bestaan.

De eerste is Walking With The Ghost Of Samsara. Deel 1, She Walks Around, is een pompend progrocknummer met een weldadig psychedelisch geluid vol prima koortjes, Beatles-achtige wendingen en snerpend melodieus gitaarwerk. Deel 2, The Stone Of Eternal Balance, gaat meer de Utopia (Todd Rundgren) hoek in met weergaloze, soepele breaks en ook wat spacey Steve Hillage invloeden. In deel 3, Shine A Light, is het Pink Floyd gehalte, al zwevend, hoog. Deel 4, Walk Out, heeft een kolossaal, bedwelmend, haast meditatief, geluid waarin een spacey geluid afgewisseld wordt met dromerige psychfolk en Beatles invloeden.

In Battle Of The Hemispheres is het Pink Floyd gehalte erg hoog. Deel 1, The Anarchist Vs. Yama, zweeft magistraal voorbij met hard splijtend gitaarwerk. Deel 2, Cerebrum/Cerebellum is instrumentaal en klinkt wat grimmiger met gemeen schurend gitaarwerk. In deel 3, Venus In Virgo, valt het overweldigend harde gitaarspel op. Tenslotte is deel 4, When Left Becomes Right, voorzien van een bombastisch proggeluid.

Deel 1 van Dawning Of Eternal Summer, The Tome, opent sprankelend met akoestische gitaar en stuwende bas en drums. Een zeer indrukwekkend nummer, al was het alleen maar door het schitterend gierende gitaarwerk. Deel 2, Yamantaka’s Incantation, zweeft spacey verder in de beste Steve Hillage traditie en dat zweven gaat in deel 3, Passing Through, nog even door. Daarna sluit deel 4, Dance Of The Dead, het nummer bedwelmend mooi af.

The Final Road is het laatste nummer van het album en opent in deel 1, Black Cadillac, behoorlijk funky met pompende funky riffs en spetterend melodieus gitaarwerk. In deel 2, Highway Light, wordt de progrock vermengd met zonnige tropische klanken. Deel 3, The Others, gaat vervolgens meer de opgeruimde popkant op en deel 4, Taking The Form Of Demetrius, sluit het nummer even funky af als dat het begon.

Ik kan niets anders zeggen dat dit album van de muzikale duizendpoot Tyler Kamen een verplichte aanschaf voor alle progrock fans is!

Tracklist:
01. Walking With The Ghost Of Samsara, Part 1: She Walks Around
02. Walking With The Ghost Of Samsara, Part 2: The Stone Of Eternal Balance
03. Walking With The Ghost Of Samsara, Part 3: Shine A Light
04. Walking With The Ghost Of Samsara, Part 4: Walk Out
05. Battle Of The Hemispheres, Part 1: The Anarchist Vs. Yama
06. Battle Of The Hemispheres, Part 2: Cerebrum/Cerebellum
07. Battle Of The Hemispheres, Part 3: Venus In Virgo
08. Battle Of The Hemispheres, Part 4: When Left Becomes Right
09. Dawning Of Eternal Summer, Part 1: The Tome
10. Dawning Of Eternal Summer, Part 2: Yamantaka’s Incantation
11. Dawning Of Eternal Summer, Part 3: Passing Through
12. Dawning Of Eternal Summer, Part 4: Dance Of The Dead
13. The Final Road, Part 1: Black Cadillac
14. The Final Road, Part 2: Highway Light
15. The Final Road, Part 3: The Others
16. The Final Road, Part 4: Taking The Form Of Demetrius

Website: Tyler Kamen