José James – No Beginning No End 2
Format: CD – LP – Digital / Label: Rainbow Blonde Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Lou Rawls, Bill Withers, Marvin Gaye, Curtis Mayfield, Al Green…allemaal grootheden in de sector intieme soul. En daar kan je José James moeiteloos aan toevoegen.

Deze Amerikaanse zanger, met Iers-Panamees bloed, werd ontdekt door DJ Gilles Peterson, die hem voor zijn Brownswood label het debuutalbum ‘The Dreamer’ liet opnemen in 2007. Daarna nam José albums op voor vermaarde labels als Impulse! en Blue Note.

Inmiddels is José toe aan zijn negende album en nog steeds is hij in ons land niet echt doorgebroken.

Dat zou (en moet) met dit nieuwe album zo maar eens kunnen gebeuren. Het album staat namelijk vol met intieme soul met een vrijwel altijd aanwezige funky basis.

Het album wordt geopend door de prachtsingle I Need Your Love. Een zacht kabbelend nummer met de sfeervolle gestopte jazztrompet van Christian Scott a Tunde Adjuah en gastzangeres Ledisi. José beschikt over een satijnen, soepele soulstem in een nummer, dat ergens tussen de intieme soul van Bill Withers en de al even intieme hip-hop klanken van De La Soul of Arrested Development in zit.
Dit nummer gevolgd door de speelse, luchtige soulswinger You Know What It Do. Een hitgevoelig nummer met een perfekte mix van funky soul en pop.
Feels So Good zit vervolgens weer meer in de romige soulhoek van een Marvin Gaye. Een zacht groovend nummer waarin de zang van José soms aan die van Aaron Neville doet denken. Turn Me Up is een intiem groovend nummer dat geopend wordt door een luie funky gitaar. Zangeres Aloe Blacc verzorgt hier een gastrol.
De cover van de Lou Rawls klassieker Just The Way You Are is in een lui, intiem funky jasje gestoken. Daarna zit Baby Don’t Cry meer in de atmosferische soulhoek van bijvoorbeeld Maxwell of D’Angelo.
Nobody Knows My Name is een heerlijk ontspannen boppend jazznummer met emotionele zang van Laura Mvula en soepel pianospel van Kris Bowers. Ook zit er een duidelijk gospelgeluid in dit nummer. Take Me Home is (voor mij) het hoogtepunt van het album. Een zacht voortkabbelende bluesy soulballad met diepe gospelachtige zang van José en Lizz Wright.
Pianiste en zangeres Taali treedt aan in de pianoballad I Found A Love, een nummer dat dezelfde diepe impact heeft als John Lennon’s “Imagine”.
In de zwoele soulballad Saint James klinkt José’s stem ontzettend warm en intiem. Ook de ballad Miss Me When I’m Gone klinkt zeer intiem op een Bill Withers-achtige wijze met een sfeervolle bluesy gitaarsolo van Marcus Machado.
Aan de hand van de fluisterende trompet van Erik Truffaz sluit José het album af met de zwevende ballad Oracle, die hij samen zingt met de indringende stem van Hindi Zahra.

José James gaat in de soulkringen (en daarbuiten) groot worden. Sterker nog…José James MOET groot worden!!!

Tracklist:
01. I Need Your Love
02. You Know What It Do
03. Feels So Good
04. Turn Me Up
05. Just The Way You Are
06. Baby Don’t Cry
07. Nobody Knows My Name
08. Take Me Home
09. I Found A Love
10. Saint James
11. Miss Me when I’m Gone
12. Oracle

Website: José James