Troy Redfern – Island
Format: CD – Digital / Label: RED7 Records
Release: 2020

Tekst: Fons Delemarre

Troy Redfern’s nieuwe album ‘Island’ begint met Falling Down, een woeste straatmuziek-hilbillie boogie, in de beste traditie van Seasick Steve en The Reverend Peyton’s Big Damm Band.

De ervaring leert dat het vervolg van zo’n album vaak een album lang rauzen en raggen wordt. Zo niet bij Tredfern, want het volgende nummer (Falling Down) klinkt als soepel swingende, popgetinte singer-songwriter muziek. En naarmate ‘Island’ vordert, neemt de variatie alleen maar verder toe.
Track drie, het instrumentale Call To Prayer, combineert het gitaargeluid en de atmosfeer van Pink Floyd/David Gilmour en Mark Knopfler/Dire Straits. Van het erop volgende John The Revelator (traditional, een van de oudste versies: Blind Willie Johnson) maakt Tredfern een woest stampende bluesversie (inclusief een sample van Son House), waarvoor Ian Siegal zich niet zou schamen.
En zo gaat het op het hele album door: muzikale hink-stap-sprongen en omwegen worden tot een acceptabel geheel gesmeed, iets dat je niet zou verwachten bij zo’n gevarieerd repertoire van stijlen en nummers. Op titelnummer ‘Island’ is er weer ruimte voor het geluid van de Pink Floyd-gitaar.
Era’s End en Fighting Forms zijn interessante instrumentale gitaaroefenstukjes voor akoestische gitaar. Lay My Body Down is gitaar-gospel en op Emma klinkt het slidegeluid van de vele Ry Cooder soundtracks door.

‘Island’ is voorwaar een ‘eclectic soundscape’. Hoe dat allemaal tot stand kwam? ‘Over three weeks Troy has juggled all instruments needed for its formation, including his ’29 National Triolian and ’36 May Bell Parlour Guitar, alongside a whole catalogue of different rhythm, wind and vocal embellishments’.

Een van de opvallendste overeenkomsten tussen de muziek van Redfern en muziek van anderen is te horen op Hallowed Ground, een akoestische blues met fraaie resonatorgitaar. Dit nummer heeft exact dezelfde klank en uitstraling als The Inner Flame van Giant Sand en Rainer Ptacek, te vinden op het prachtige, ingetogen album The Inner Flame’ uit 1997.
Op dit tribute- en benefietalbum zijn grootheden
als Robert Plant, Emmylou Harris, Jonathan Richman en Vic Chestnut te horen om geld in te zamelen voor Rainer Ptcacek (†1997).

Tracks:
01. Doin’ Time
02. Falling Down
03. Call To Prayer
04. John The Revelator
05. Island
06. Hallowed Ground
07. Era’s End
08. Fighting Forms
09. Lay My Body Down
10. Emma

Website: Troy Redfern