The Outer Sonics – Dance A Little Light
Format: CD – Digital / Label: Presence Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

De meeste Finse muziek, die ik ken, klinkt behoorlijk kil en grimmig. Zo niet het geluid van de band the Outer Sonics uit Tampere. Een band, die in 2014 werd opgericht en die bestaat uit Nina Hiironniemi (zang, keyboards), Ari NIemi (gitaar, keyboards), Mika Hiironniemi (drums, percussie) en Samuli Happu (bas).

Hun geluid is het beste als pop-rock te omschrijven. Pop-rock waarin allerlei muzikale invloeden opduiken zodat er een vrij avontuurlijk geluid ontstaat.

Dit is het derde album van de band en het album opent met Swansea. Een nummer waarin 80’s psychedelische wave invloeden a la the Church en Echo & the Bunnymen opduiken. De heldere zang van Nina zorgt daarbij voor een haast Renaissance-achtige symfo geluid met sprankelende, galmend gitaarwerk a la the Edge (U2) en een zware, haast Chris Squire (Yes)-achtige bas.
Daarna opent Red Moon met een breekbaar gitaarintro om verder te gaan als een stuwend pop-rock nummer. Stel je eens een mix voor van Fleetwood Mac en Kate Bush om een idee van het geluid van dit nummer te krijgen. De vrij rauwe gitaarriffs geven dit nummer een stevig rockgeluid met zelfs ruimte voor logge funky riffs en Within Temptatiion-achtige pomprock elementen. Het luchtige en sprankelende Open Window gaat meer de Fleetwood-achtige kant op met sfeervolle intieme zang van Nina.
De single F.E.A.R. opent als een Tori Amos-achtige breekbare pianoballad maar ook met ruimte voor stevige donkere Led Zeppelin-achtige gitaarriffs. Ook Addiction is een ballad met een Kate Bush/Tori Amos-achtig geluid, compleet met strijkers en galmend en schurend gitaarwerk.
De laatste twee nummers, Stellars en Dance A Little Light, vertonen een meer pop-achtig geluid, dat aan de band Texas doet denken. In Stellars is bovendien fraai huilend Pink Floyd-achtig gitaarwerk te horen.

The Outer Sonics bewijzen met dit derde album dat ze een avontuurlijke band zijn, met een zeer aantrekkelijk en aanstekelijk pop-rockgeluid.

Tracklist:
01. Swansea
02. Red Moon
03. Open Window
04. F.E.A.R.
05. Addiction
06. Stellars
07. Dance A Little Light

Website: The Outer Sonics