Trickbag – 25 Years Of Houserockin’ Rhythm ‘n’ Blues!
Format: CD – Digital / Label: Magic Production Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

De band Trickbag uit Stockholm, Zweden, bestaat inmiddels 25 jaar en dat is te horen ook. De ervaring van deze band spat ervan af op hun nieuwe, achtste, album.

Inmiddels bestaat de band uit Tommy Moberg (zang), Lars Näsman (bas), Johan Svensson (drums), Tomi Leino (gitaar), Steve Weston (harmonica) en Fredrik Von Werder (piano, orgel).

Op het album wordt de blues in vele vormen gepresenteerd. En dat is totaal niet storend want de band krijgt het voor elkaar om in al die stijlen toch een eigen gezicht te laten horen.

Opener Burglars is een zeer pompend rhythm & bluesnummer met krachtige zang van Tommy Moberg en stuwende orgelklanken van Fredrik Von Werder. Het geluid van dit nummer komt behoorlijk in de buurt van Omar & the Howlers.
Dreunende jungledrums openen het pompende Hey Hey Mama. Een nummer waarin je automatisch aan het “hi de hi de hi de ho” geluid van Louis Jordan gaat denken. Een zeer uitbundig swingjazz nummer. Vervolgens is Party In The Backyard een feestelijk en toch lui rhythm & bluesnummer met een brullende harmonica van Steve Weston.
Ook soulblues is op het album te vinden via het heerlijk romig deinende Slow Down Baby met lekker priemend gitaarwerk. De luchtige rhythm & bluesswinger Getting Drunk heeft een sprankelend, haast ragtime achtig geluid waarin door de boppende bas ook de rock & roll voorbijkomt.
Trickbag kan ook lekker smerig klinken zoals in het haast garagerock-achtige Rimshot, dat in de buurt van het geluid van the Inmates of Nine Below Zero komt.
Het geluid van the Fabulous Thunderbirds duikt op in de lui bonkende shuffle Mighty Good Man met een zwiepende slidegitaar. Onverwachts gaan we dan aan de zydeco met het vrolijke Come Get It waarin de harmonica van gastspeler Stefan Dafgard moeiteloos de rol van de accordeon op zich neemt.
In I Believe kan je onmogelijk om Bo DIddley heen. Het nummer zit vol met dreunende Diddley beats. In de luchtige ontspannen shuffle Ida-Lee speelt de huilende en pompende harmonica een voorname rol. In Highway 1 zitten lichte “Got My Mojo Working” invloeden.
De afsluiter Kakadoo is een messcherpe mix van garagerock en surf en in het nummer wordt een nieuwe dansrage (de Kakadoo) geïntroduceerd. Gezien de tekst “With your legs up high, your legs down low, with me in the front doing my show” durf ik mij haast geen beelden voor te stellen.

Het achtste en jubileumalbum van Trickbag is een zeer gevarieerd en uitstekend album geworden. Ik kijk nu al uit naar de komende 25 jaar!

Tracklist:
01. Burglars
02. Hey Hey Mama
03. Party In The Backyard
04. Slow Down Baby
05. Getting Drunk
06. Rimshot
07. Mighty Good Man
08. Come Get It
09. I Believe
10. Ida-Lee
11. Highway 1
12. Kakadoo

Website: Trickbag