Tomás Doncker – Wherever You Go
Format: CD / Label: True Groove Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Het jaar 2021 is nog maar net begonnen en nu al word je blij verrast door de ene na de andere lekkere bluesrelease. Zoals het laatste album van zanger-gitarist Tomás Doncker. Zijn album verscheen eind 2020 en is gevuld met heerlijke soulvolle blues waar af en toe een flink rauw randje aan zit.

Tomás wordt bijgestaan door een band die bestaat uit de Amerikanen James Dellatacoma (gitaar) en Regina Bonelli (zang), de Italiaan Ed Matthiack (bas), de Britten Julie Parker (piano, keyboards) en James Sledge (drums) en de Finse Artur Uronen (Gonzo pedal steel).

Zoals gezegd is het soulgehalte flink aanwezig in een aantal songs. Het titelnummer van het album, Wherever You Go, is een weldadig deinende bluesballad met de omfloerste soulvolle zang van Tomás en een sfeervol huilende rauwe gitaar.

Have Mercy Baby Please gaat nog meer de soulkant op en klinkt even sensueel en soulvol als het betere werk van Al Green. Change is een soepel groovend soulbluesnummer met stuwende grooves en rauwe soulzang.

Natuurlijk speelt de blues ook een grote rol op dit album. Zo is I’m Gonna Run To The City Of Refuge een cover van een Blind Willie Johnson nummer hier verpakt als een pompende ongepolijste boogie met de rauw loeiende Gonzo pedal steel van Artur Uronen. Ook Hard Time Killing Floor Blues is een cover en wel van een Skip James nummer. Dit nummer krijgt een zeer broeierige swampy versie.

Come Sunday is een pracht van een slowblues met brandend priemend gitaarspel van Tomás. In het sompig stuwende Drown In Blue zitten blazerssamples verwerkt en is een puffende zwoegende harmonica te horen.

Het album wordt afgesloten door de donker galmende blues Door To The Dome met op het eind Jimi Hendrix-achtige distortion.

Tomás Doncker heeft een prima afwisselend bluesalbum afgeleverd, die hier veelvuldig in de cd speler te vinden zal zijn.

Tracklist:
01. I’m Gonna Run To The City Of Refuge
02. Wherever You Go
03. Have Mercy Baby Please
04. Hard Time Killing Floor Blues
05. Change
06. Come Sunday
07. Drown In Blue
08. Door To The Dome

Website: Tomás Doncker