The Hawkins – Live in the Woods
Format: Vinyl – Digital / Label: The Sign Records
Release: 2021

Tekst: John Buis

Wat doe je als band als je ten tijde van een wereldwijde pandemie een album uitbrengt en de release ervan niet hebt kunnen ondersteunen met live optredens? Inderdaad, dan breng je een live album uit, eentje zonder publiek erbij uiteraard. Dat is hetgeen The Hawkins doet.

Op Live In The Woods”  zijn nummers te horen die allen afkomstig zijn van het begin september 2020 uitgebrachte album ‘Silence Is A Bomb’. Dat album was een flinke vooruitgang ten opzichte van debuutalbum ‘Ain’t Rock ‘N Roll’ uit 2017. Op het tweede studio album klonk de band gepolijster, verzorgder en was er meer oog voor nuance en afwisseling. De rauwe, energieke punky toon van enkele jaren terug is een klein beetje vervangen door rock ‘n roll. High speed rock ‘n roll a la Peter Pan Speedrock wel te verstaan.

Op ‘Live In The Woods’ gaat de band qua geluid weer wat terug naar dat van het debuut. Super catchy opener Hilow blijft zonder de subtiele details van de studioversie nog steeds een hoogtepunt, maar voor de meeste andere nummers geldt dat een strakke groove en een hoog tempo weer de boventoon voeren.

De zang van Johannes Carlsson roept hier en daar nog herinneringen op aan The Darkness zanger Justin Hawkins (what’s in a name). Hoewel Carlsson een enkele keer vocaal uit de bocht vliegt en de neiging heeft zich te overschreeuwen, weet hij live het aantal uitglijders beperkt te houden. Qua tempo en opbouw van de nummers kent de band eerder vergelijkingen met landgenoten Imperial State Electric. Waar laatstgenoemde band zich snel ontwikkelde, biedt The Hawkins nog veel van hetzelfde, live in ieder geval.

‘Live In The Woods’ kan het beste worden gezien als een leuk tussendoortje voor de fans.

Tracklist:
01. Hilow
02. Stranger In The Next Room
03. Black Gold
04. Libertine
05. Roomer
06. Cut Moon Bleeds
07. Fisherman Blues

Website: The Hawkins