Tom Gilberts – Old School
Format: CD – Digital / Label: Polymerase Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Het is bepaald geen wonder dat Tom Gilberts in de muziek terecht is gekomen. Zowel zijn ouders als zijn broers bespeelden instrumenten dus is het niet zo gek dat Tom ook muzikaal is. Deze Amerikaanse gitarist heeft een verleden in bands als the Righteous Butterflies, Sweet Honey Dijon Jazz en the Mavens en heeft nu zijn vierde album uitgebracht waarop hij begeleid wordt door Brian Foxworth (drums) en Dave Captein (bas). Het album werd geproduceerd door de in bluesrock kringen bekende Terry Robb.

De stijl van Tom Gilberts kan als zeer veelzijdig omschreven worden. Naast de stevig vlammende bluesrock nummers kom je ook intieme ballads en de nodige jazzinvloeden tegen.

Geopend wordt met de slowblues Lady” Luck waarin het harde kreunende gitaarwerk van Tom gelijk opvalt. Ondanks zijn harde stijl klinkt Tom toch zeer indringend en gevoelig met invloeden als Stevie Ray Vaughan én Jeff Beck. Daarnaast blijkt Tom ook over een aangenaam warme stem te beschikken.
Daarna gaat het gas erop in de pompende shuffle Zoot Suit Shuffle. Een prima swing jazz nummer met een behoorlijk bluesy geluid en een soepel boppende ritmesectie. Tom’s gemeen snijdende gitaarspel staat centraal in de funky bluesrock van Ass, Gas Or Grass met hard schurende gitaarlicks.
Vervolgens is de sfeer in Sun Vibe lui en soulvol. Een sfeervol instrumentaal nummer met bijtend gitaarwerk. Old School is een korte uitbundige shuffle met Tom op de akoestische slidegitaar.
Het instrumentale Dark Clouds klinkt intiem en broeierig gevolgd door het loom pompende My Paper Bag waarin Tom lekker gemeen bijtend klinkt.
In het zacht groovende The North Fork begeeft Tom zich voorzichtig op het jazzrock terrein in een Jeff Beck-achtig nummer waarin hij lekker intiem klinkt. In de krachtig pompende bluesrock shuffle You Missed Me strooit Tom zijn jazzy én bluesy licks ontspannen rond.
De geest van Jimi Hendrix is aanwezig in het lui groovende Brown’s Camp met intens huilend en priemend gitaarwerk. De twangende gitaar van Tom veroorzaakt in de intieme ballad Nighttime af en toe zowaar spaghetti western-achtige sferen.
Het instrumentale The Fuzz met zijn hard huilende en funky gitaarwerk sluit het album af.

Met Tom Gilbert hebben we er weer een uitstekende bluesrock gitarist bij. Aanschaffen dit album!

Tracklist:
01. Lady” Luck
02. Zoot Suit Shuffle
03. Ass, Gas Or Grass
04. Sun Vibe
05. Old School
06. Dark Clouds
07. My Paper Bag
08. The North Fork
09. You Missed Me
10. Brown’s Camp
11. Nighttime
12. The Fuzz

Website: Tom Gilberts