Sweet Bourbon – Born a Rebel
Format: CD – Digital / Label: Bourbon Records
Release: 2020

Tekst: Gerrit Schinkel

De uit de omgeving van Nijmegen afkomstige bluesband Sweet Bourbon is begin 2014 opgericht door gitarist Chris Janssen. Sinds die tijd is de band niet meer weg te denken uit het Nederlandse clubcircuit. In 2015 brengt Sweet Bourbon het promoalbum ‘Live at Trianon’ uit, een EP met live opnamen die gemaakt zijn op 13 juni 2015 in Trianon, Nijmegen. Hun eerste volledige album ‘Night Turned Into Day’ komt in 2017 uit.

Vorige maand kwam er een nieuw album van Sweet Bourbon uit. Op dit keurig verzorgde album is ook voor het eerst de jonge Italiaanse drummer Ruben Ramirez te horen, die begin 2018 drummer van het eerste uur Martijn Cuypers heeft vervangen. Drie nummers zijn geschreven door Chris Janssen (track 1,2,4), twee door René van Onna (track 5,7) en twee door van Onna en Willem van der Schoof (track 3,8). Verder staan er drie covers op het album.    

Met de snelle rocker en titelsong Born a Rebel wordt het album daverend geopend. Een jagende ritmesectie, een spetterende orgelsolo, een felle gitaarsolo, blazers en de zwoele backing vocals van The Bourbonnettes.
In Bourbon For You wordt de gashendel nog verder opengetrokken. Bluesrock van de bovenste plank. Mrs. C. is een mooi gezongen slowblues met een lange verschroeiende gitaarsolo en de mooie trompet van Dennis van Alst. I Asked You a Question klinkt lekker relaxt met die backing vocals en de mondharp van Willem van der  Schoof. Volgens het boekje wilde van der Schoof (award beste Hammond toetsenist 2015) een more bluesy album met Sweet Bourbon.
Daar is hij helemaal in geslaagd en hij dompelt vervolgens Muddy Footprints weer helemaal onder met zijn Hammond, naast de felle lyrische gitaarlicks, de korte bassolo en het strakke drumwerk, terwijl The Bourbonnettes vocaal slaapwandelen.
De Howlin’ Wolf cover Sitting On Top of the World, is een soulvolle slowblues. In de uptempo bluesrocker The Beast komen de blazers weer aan bod. Dit nummer is opgedragen aan Mieke die naar de VS gaat, het land waar Donald nog steeds de boss is.
Unexpected Touch wordt gedomineerd door piano, orgel, een vlammende gitaarsolo en een onverstoorbare ritmesectie. De laatste twee nummers zijn covers. Een gedreven versie van Lay Down Your Worries van de Texaanse gitarist-singer-songwriter Hadden Sayers en het naar Courvoisier en Budweiser verlangende jazzy Laying in the Alley, een song van de Amerikaanse drummer-singer-songwriter Big Joe Maher. Een mooi swingend slot.  

Conclusie:
‘Born a Rebel’  is een zeer sterk album. Blues(rock) van grote klasse. Hopelijk komt er snel een einde aan het corona tijdperk, want dan kan Sweet Bourbon het clubcircuit weer ‘onveilig’ gaan maken met hun robuuste muziek.

Tracks:
01. Born a Rebel
02. Bourbon For You
03. Mrs. C.
04. I Asked You a Question
05. Muddy Footprints
06. Sitting On Top of the World
07. The Beast (for Mieke)
08. Unexpected Touch
09. Lay Down Your Worries
10. Laying in the Alley

Line-up:
René van Onna – lead vocals, gitaar
Roeland van Laar – bas
Chris Janssen – gitaar
Willem van der Schoof – Hammond, piano, mondharp
Ruben Ramirez – drums
Suzan Wattimena – backing vocals
Laura van der Vange – backing vocals
Henny Oudesluijs – backing vocals, ukelele
Dennis van Alst – trompet
Julian Sprengers – tenor sax
Liesbeth Coopmans – alt sax

Website: Sweet Bourbon