What The Frnk – There’s Something About You
Format: CD – Digital / Label: FRNK Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Dat de vaderlandse bluesscene absoluut als zeer gevarieerd mag worden gekenmerkt bewijst dit nieuwe album van de Eindhovense band What The Frnk nog maar eens een keertje.

De band is geformeerd rond zanger-gitarist Frank Schurgers en dat is een actief baasje! Zo is hij mentor/docent aan de Fontys Hogescholen en ook nog eens actief bij boekingskantoor Monkey Man.

Naast Frank (of Frnk, wat je wilt), bestaat de band uit Twan van Hoof (bas), Guus van Lankveld (keyboards) en Mano van den Beuken (drums).

In hun blues heeft het funky soulgeluid de overheid en spelen de gitaar en de piano/orgel een even belangrijke rol.

Het album, dat werd opgenomen in The Uncle Gabe’s Sound Studio in Eindhoven, opent met de broeierig bonkende bluesrock van Don’t Play The Blues. Een nummer waarin het funky soulgeluid gelijk al opvalt, naast het schroeiende en bijtende gitaarwerk en de soulvolle elektrische piano. Get Down is een lekker romig funkende blues met huilend slidewerk, een loom swingende groove en een soulvol zwevende break.
There’s Something About You is al even funky met hoekige grooves en komt later ook nog in een live uitvoering voorbij waarbij het opvalt dat de band live nog even extra vlamt.
Schroeiende gitaarriffs leiden het luie She Rocks My World in. Een funky nummer met ook ruimte voor stevig rockende elementen en zelfs voor een korte funky bassolo. Because Of You is zeer funky en lekker ontspannen met een soulvol loeiend orgel en Frank’s hard priemende gitaar.
In de zeer lome slowblues Losing My Faith hangt door het melancholieke gitaarspel een mystieke Peter Green sfeer. Na een akoestisch blues intro en een aanzwellend orgel start de broeierig bonkende blues Come With Me waarin het schurende rauwe gitaarspel van Frank eruit springt. Dreunende Indiaanse tribal chants duiken op in de pompende soulblues van Hey Ya en de funky drums van Mano van den Beuken vormen het intro van het atmosferisch groovende Waited.
Het elektrische piano en zang/gitaarduet van So Far Away , heeft hetzelfde lome bluesgeluid als Sonny Boy Williamson’s “Help Me”.

Nederland heeft er weer een prima bluesband bij die ik van harte aan kan bevelen aan fans van soulvolle blues.

Tracklist:
01. Don’t Play The Blues
02. Get Down
03. There’s Something About You
04. She Rocks My World
05. Because Of You
06. Losing My Faith
07. Come With Me
08. Hey Ya
09. Waited
10. So Far Away
11. There’s Something About You (live)

Website: What The Frnk