Recensie: Toby Beard – What Happens To The Heart

 

Toby Beard - What Happens To The Heart

Toby Beard – What Happens To The Heart
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2021
Tekst: Fons Delemarre

‘What Happens To The Heart’ van Toby Beard was een van de bijna dertig nieuwe albums op het wekelijkse lijstje dat de redactie van Bluestown Music onlangs rondstuurde. Vaak staan er namen op die ik nog niet ken en dan is het dus luisteren en vervolgens kiezen geblazen. Hoewel het meestal over splinternieuwe albums gaat, is veel van de ter bespreking aangeboden muziek gelukkig vaak al te beluisteren op Spotify.

Zo ook de tien nummers van het album ‘What Happens To The Heart’ van Toby Beard. Klonk prima, dus de muziek werd aangevraagd, verstuurd en blijkt buitengewoon boeiend te zijn. Beard komt, net zoals Brad Palmer (zie review op https://www.bluestownmusic.nl/recensie-brad-palmer-street-sessions-vol-3) uit Australië.

Ze woont daar aan de westkust, in de buurt van het prachtig groene Perth. Uit wat zoekwerk blijkt dat ze al lange tijd actief is als muzikant (6 albums, 2 live-DVD’s, een aantal EP’s) en een onstilbare drang heeft om op te treden. Minimaal 80 keer per jaar, als het een beetje meezit. Ook Nederland staat (eigenlijk: stond) regelmatig in haar tourschema en ze heeft hier zelfs muzikale begeleiders, die haar in Europa vergezellen.

Maar ja, reizen van Australië naar Nederland zit er niet in. En terugkomen in Australië is zo mogelijk nog moeilijker. Dus Beard had tijd voor reflectie en voor het creëren in de studio.
Resultaat: een fraai album met verschillende gezichten. Die gezichten hebben één gemeenschappelijk kenmerk: toegankelijkheid en lichtheid. Toegankelijkheid, omdat het geluid van ‘What Happens To The Heart’ vrijwel het hele album open en transparant is.

‘Licht’, omdat Beard een lenige stem heeft, die nergens geforceerd gebruikt wordt. Ook niet in nummers waar ‘leed en problemen’ daar alle aanleiding voor zouden kunnen geven.

Het intrigerende openingsnummer Wake Me Up begint met slepende drums, spaarzame instrumentatie en sobere zang en klinkt als ‘Morphine-light’.

Op het album staan zware, serieuze nummers (She Came to You), die afgewisseld worden met poppy en bluesy songs als Caroline (uptempo en vrolijk; centrale tekst: ‘I Love you, yes I do’) en de single Coming Home, een opgewekte liefdesverklaring (‘I’m coming home, get ready for some loving’) .

Andere koek zijn de bluesy tunes Pray For Me en Oh Lord. Dat laatste nummer heeft een impact die vergelijkbaar is met de ballads Quicksand en Let Me Cry. In deze songs legt Beard haar gemoed bloot en vertolkt ze geloofwaardig haar innerlijke roerselen.

Slotnummer To My Babies beschrijft een brief aan haar dierbaren, waarin ze ‘sorry’ zegt voor haar gedrag. De sobere, stemmige instrumentatie (piano en cello) maakt het een gedenkwaardige en passende afsluiter van What Happens To The Heart’.

Tracks:
01. Wake Me Up
02. Pray For Me
03. She Came To You
04. Oh Lord
05. Caroline
06. Coming Home
07. On The Road
08. Quicksand
09. Let Me Cry
10. To My Babies

Website: Toby Beard