Recensie: Billy F Gibbons – Hardware

 

Billy F Gibbons - Hardwaree

Billy F Gibbons – Hardware
Format: CD – LP- Digital / Label: Concord – Universal
Release: 2021
Tekst: Joop van Rossem

Te bestellen bij o.a. Bol.com

De rockliefhebber met enig historisch besef zal bij het aanschouwen van het hoesje van ‘Hardware’ een glimlach niet weten te onderdrukken want hij ziet de ZZ Eliminator Car – in feite een Ford Model B uit 1933) – die werd gebruikt in enkele legendarische videoclips van ZZ Top, onder meer in Gimme All Your Lovin’. ‘

Hardware’ is evenwel niet het verse album van ZZ Top maar het derde solo-wapenfeit van de inmiddels 71-jarige Top-voorman Billy F Gibbons.

Op zijn nieuwe cd houdt Gibbons vast aan de vertrouwde triobezetting want de plaat werd opgenomen met drummer Matt Sorum (Guns ’n Roses) en gitarist Austin Hanks, waarbij er enkele bijdragen te noteren zijn van de dames van Larkin Poe.

Het gezelschap toog voor de opnames de woestijn in naar de Escape Studio in de regio van Palm Springs, California. Het dozijn songs, grotendeels uit de koker van de bebaarde zanger/gitarist, biedt de vertrouwde mix van lekkere bluesgeoriënteerde en Southern rock waarin de doorleefde stem van Gibbons de slagroom op de taart vormt.

Sterkste nummers zijn de heerlijk zwaar groovende opener My Lucky Card, het “catchy as hell” uit de speakers knallende More-More-More, de werkelijk fantastische bluesrockballad Vagabond Man, het slepende en intrigerende Spanish Fly, de aanstekelijke rock ‘n’ roller West Coast Junkie, Stackin’ Bones (met Larkin Poe in topvorm) en Hey Baby, Que Paso, een fijne cover van Texas Tornados.

Billy F Gibbons heeft een cd afgeleverd die vooral fans van de vroege ZZ Top zal aanspreken.

Tracklist:
01. My Lucky Card
02. She’s On Fire
03. More-More-More
04. Shuffle, Step And Slide
05. Vagabond Man
06. Spanish Fly
07. West Coast Junkie
08. Stackin’ Bones
09. I Was A Highway
10. S-G-L-M-B-B-R
11. Hey Baby, Que Paso
12. Desert High

Website: Billy F Gibbons