Who Are You: Cyril Havermans

 

In de Jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken zijn we begonnen met de rubriek:

“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

De naam Cyril Havermans zal niet bij iedereen bekend zijn. Het wordt wat anders als ik je vertel dat Cyril lid was van Focus, in hun vroege periode. Hij is te horen op de albums ‘Focus’ en ‘Moving Waves’ (oftewel ‘Focus II’).

Voor zijn periode in Focus was deze uit Breda afkomstige bassist al flink actief in de Nederlandse pop scene. Zo was hij in de 60’s te vinden in bands als Peter& the Beats, the Heralds, Spacial Concept en, de bekendste, Big Wheel.

In 1969 trad hij toe tot het Trio Thijs van Leer met Hans Cleuver als drummer. Nadat Jan Akkerman tot de groep toetrad werd de naam al snel in Focus veranderd en werd Hans Cleuver vervangen door Pierre van der Linden.

Eind 1971 verliet Cyril Focus om zich aan een solocarrière te wijden.

Zijn eerste soloalbum ‘Cyril’ verscheen in 1973 waarop Thijs van Leer, Jan Akkerman en Pierre van der Linden te horen zijn.

Al snel daarna richtte Cyril de band Cyril op met Hans Lafaille (drums), Herman Deinum (bas) en Rudy De Queljoe (gitaar). Deze band bracht in 1974 het album ‘Mind Wave’ uit.

Verrassend was het feit dat de band Cyril in het voorprogramma van Focus optrad tijdens diens Europese tournee.

Hierna werd het redelijk stil rond Cyril Havermans. Hij was nog te horen op een album van Lucifer, de band rond Margriet Eshuys. In 1983 verving Cyril bassist André Reijnen in het heropgerichte Brainbox.

En plotsklaps verscheen er in 2016 weer een nieuw soloalbum, ‘Left Hook’. Een album dat totaal genegeerd werd.

Cyril Havermans treedt nog steeds op met de bluesband Cripllin’ Snake waarin af en toe ook zanger Kaz Lux te vinden is.