++++Tindersticks - No Treasure But Hope

Tindersticks – No Treasure But Hope
Format: CD – LP – Digital / Label: Lucky Dog – City Slag
Releasedatum: 15 November 2019

Tekst: Paul Op den Kamp

December. De maand van donkere avonden, nostalgie voor het voorbije jaar en koude nachten. Binnen is het behaaglijk warm. Het nieuwe album van ieders favoriete tranendalorkest een warme deken die verwarmt en ontroert.  

Vanaf de eerste klanken valt de luisteraar in een donker romantische wereld. Alice in een heel ander soort Wonderland. Een vreemde muzikale tijdreis vol schaduwen en diep verdriet. Alsof de hoofdpersoon uit het boek van Lewice Carrol zich in de boeken van Simenon of Patricia Highsmith bevind.

Grote  muzikale verschillen zullen er qua stijl nooit ontstaan bij deze band. Het blijft een wonderlijke dans van orkestrale erupties vermengd met Northern Soul afgemaakt met chansons-achtige trekjes. Of om het in artiesten namen uit te drukken. Scott Walker met Dusty Springfield en Jacques Brell samengesmolten tot een volledige nieuwe act. Een act die al bijna dertig jaar haar volledig unieke muziek brengt. En ondanks dat er maar minieme verschillen te vinden zijn gaat het muzikaal nooit vervelen.

Dat de teksten nauwelijks verstaanbaar zijn is geen obstakel. Het zalvende gemompelde zingen wordt zo onderdeel van het klankbeeld. Een sonore bromtoon die een wordt met de strijkers en trompetten. Vergelijkbaar hoe bij Cocteau Twins de stem van Elizabeth Fraser een instrument op zichzelf was.

Of er in de titel van het album nu een echte waarheid te vinden is weet ik niet. Daarvoor is de titel toch ook iets te somber. Of deze verpakkingsslogan zomaar een kreet is of niet het is goed toeven met de muzikale inhoud.

Volgend jaar geeft de band enkele concerten in Nederland en België:
29 & 30 Januari in Gent NT Gent
28 April Brussel, Ancienne Belgique
30 April Genk C-min
1 Mei Rotterdam, De Doelen
2 Mei Utrecht, TivoliVredenburg
3 Mei Groningen, Oosterpoort

Tracklist:
01. For The Beauty
02. The Amputees
03. Trees Fall
04. Pinky In The Daylight
05. Carousel
06. Take Care In Your Dreams
07. See My Girls
08. The Old Man Gait
09. Tough Love
10. No Treasure But Hope

Website: Tindersticks