++++Wildmen Bluesband - Wildlife

Wildmen Bluesband – Wildlife
Format: CD / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 17 oktober 2019

Tekst: Peter Marinus

Mochten de leden van Barrelhouse ooit besluiten om met pensioen te gaan, dan heb ik hun opvolgers hier al klaar staan! Ik heb het dan over de Wildmen Bluesband uit Boxtel en omgeving. Een band, die werd opgericht door gitarist annex muziekleraar Jos de Wilde en die verder bestaan uit Saskia de Nijs (zang), Rob Meijran (drums), Mark van Lieshout (bas) en Ruud Vuijk (Hammond, piano).
Het geluid van deze band klinkt namelijk meerdere malen even hecht en bluesy als dat van Barrelhouse. Daarnaast heeft de band in Saskia de Nijs een zangeres wiens stem even krachtig, rauw en soulvol klinkt als die van Tineke Schoemaker.

Hun derde album is gevuld met een tiental nummers, die allemaal bluesy klinken en waarin af en toe ook de nodige soul en funkinjecties opduiken.

Zo opent het album met Good Friends, een shuffle met een hoog Barrelhouse gehalte. De schroeiende slidegitaar van Jos de Wilde speelt hier een voorname rol naast het swingende pianospel van Ruud Vuijk. Dit nummer wordt gevolgd door de breekbare slowblues Cryin’ waarin Saskia’s zeer soulvolle stem opvalt. Jos is hier te horen met ingetogen en teer gitaarwerk. Ruud Vuijk kan zich in het lui pompende Boogie Man heerlijk uitleven op zijn gierende Hammond. Zijn aanzwellende Hammond vormt het intro van het deinende Devil, dat qua sfeer, en soms ook qua melodie, aan Livin’ Blues’ “Shylina” doet denken.
De funk doet zijn intrede in het lui groovende Make The Best Of It, compleet met een funky clavinet en hard priemende gitaar. De sfeer verandert in romig en jazzy in de losjes swingende shuffle One Forever. Een nummer, dat weldadig voorbij zweeft met de soulvolle zachte Hammond klanken van Ruud Vuijk. Texas Rumble begint met de drums van Rob Meijran, die een soort Indian Wardrums geluid produceert, samen met de melancholieke bas van Mark van Lieshout. Dit nummer ontwikkelt zich tot een traag Elmore James-achtig nummer met de prachtig huilende slidegitaar in de hoofdrol. Na de mid-tempo funky blues van When The Day Ends is het pompende Tinderman weer een schoolvoorbeeld van een lekkere Barrelhouse-achtige shuffle.
Het album wordt afgesloten met de loom groovende funkblues van The Blues Ain’t Here To Stay.

Dit album van de Wildmen Bluesband is wederom een voorbeeld van een prima Nederblues album. Als er op een volgend album nog iets meer aan een dynamischer geluid wordt gewerkt kan deze band zonder enig probleem de plek van Barrelhouse innemen.

Tracklist:
01.Good Friend
02. Cryin’
03. Boogie Man
04. Devil
05. Make The Best Of It
06. One Forever
07. Texas Rumble
08. When The Day Ends
09. Tinderman
10. The Blues Ain’t Here To Stay

Website: Wildmen Bluesband

++++Wildmen Bluesband - Wildlife - promo