UPDATED

Terry Hanck – I Still Get Excited
Format: CD – Digital / Label: Vizztone
Releasedatum: 12 juli 2019

Tekst: Peter Marinus

Terry Hanck is een tenorsaxofonist en zanger uit Chicago met een behoorlijke staat van dienst in de blues. Jarenlang maakte hij namelijk deel uit van de band van Elvin Bishop. En nu heeft hij zijn derde soloalbum uitgebracht. Terry wordt hier begeleid door zijn eigen band, Johnny “Cat” Soubrand (gitaar), Tim Wagar (bas) en Butch Cousins (drums) terwijl er ook gastoptredens zijn van o.a. Chris Cain, Rick Estrin en Tracy Nelson.

Met een instrument als de saxofoon zal het geen verbazing wekken dat er op dit album flink wat rhythm & blues en soulinvloeden door de blues heen gemengd zijn.

Geopend wordt met de stuwende rocker I Still Get Excited met een uitbundig rockende piano van Jimmy Pugh en een snijdende gitaarsolo van Johnny Soubrand. Uiteraard laat ook Terry een scheurende saxsolo op ons los. Smooth Tyrone is een lome jazzy shuffle in de beste Louis Jordan traditie met puntig bluesy gitaarwerk en de zacht swingende sax van Terry.
De cover van het Louis Jordan nummer Early In The Morning sluit hier prima op aan. Dit nummer is door Terry getransformeerd tot een loom swingende orgeljazz nummer a la Ben Sidran met een soulvol scheurende saxofoonsolo, priemende gitaar van Chris Cain en een hoofdrol voor organist Jimmy Pugh. Here It Comes is vervolgens een lichtvoetig swingend rhythm & bluesnummer in een Drifters/Ben E. King stijl. Een nummer dat op het repertoire van Willy DeVille had kunnen staan.
Rick Estrin treedt aan op de harmonica in de pompende shuffle Come On Back waarin Terry’s soulvolle sax het opneemt tegen de rauw scheurende harmonica. Rosita is het buitenbeentje van dit album. Een nachtclub-achtige instrumentale jazzslijper waarin Terry’s sax zeer zwoel klinkt en waarbij je de slijpende koppeltjes voor je ziet, omgeven in een mist van e-smoke.
Gelukkig worden we hierna weer wakker geschud via Why People Like That? Een “Shotgun” (Jr. Walker)-achtig soulnummer, dus lekker hoekig swingend met vlammende puntig gitaarspel van Johnny Soubrand en de brullende sax van Terry. Het gaat hier trouwens om een Bobby Charles cover. De cover van het Willie Dixon nummer Howlin’ For My Darlin’ is een ongepolijst bluesnummer met een bijpassend smerig geluid. In het loom deinende rhythm & bluesnummer Spring, geschreven door drumster Samantha Banks, is Terry in duet te horen met Tracy Nelson. De cover van Eddie ‘Cleanhead’ Vinson’s Hold It Right There is een swingend jumpblues nummer met een behoorlijk “Choo Choo Ch’Boogie” gehalte. Ook de afsluiter van dit album, Feel So Bad, is een cover en wel van Lightnin’ Hopkins. Dit nummer krijgt een broeierige funky versie.

De ervaring spat van dit erg prettige album van Terry Hanck af. Een album vol soulvolle blues en rhythm & blues!.

Tracklist:
01. I Still Get Excited
02. Smooth Tyrone
03. Early In The Morning
04. Here It Comes
05. Come On Back
06. Rosita
07. Why People Like That?
08. Howlin’ For My Darlin’
09. Spring
10. Hold It Right There
11. Feel So Bad

Website: Terry Hanck