Tim Heidecker’s – Fear Of Death
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Spacebomb Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Tim Heidecker is een Amerikaanse komiek, songschrijver, regisseur, acteur en zanger, die “bekend” is van het komische duo Tim & Eric en die te zien was in films als “Bridesmaids”, “Ant-Man And The Wasp” en “Us”. Daarnaast presenteert hij ook nog eens de online comedyserie “On Cinema”.

Naast al deze activiteiten vindt hij ook nog tijd voor een muzikale carrière en is hij toe aan zijn vijfde soloalbum. De opvolger van ‘What The Brokenhearted Do…’ uit 2019, een album over zijn echtscheiding en de daaraan verbonden depressie.

Op zijn nieuwe album komt Tim met nummers over een verdoemde toekomst, een eenzaam bestaan in de stad en de angst voor de dood. Maar gelukkig beschikt hij daarbij wel over een wrang soort humor.

Muzikaal speelt zangeres Natalie Mering (beter bekend als Weyes Blood) een zeer grote rol op het album. Zij is in elk nummer prominent aanwezig met haar warme stemgeluid.

Zoals in de opener Prelude To Feeling, een warm deinend countryrock nummer met een lieftallig duet van Tim en Natalie. Dusdanig lieftallig dat het nog lekker intiem klinkt ook.
Come Away With Me is daarna een luchtig rockend nummer, dat aan Gilbert O’Sullivan’s “Get Down” doet denken. Ik persoonlijk word vrolijk van deze “plattelandsverheerlijking”. “We can raise a family and make our own cheese….”
In Backwards stapt Tim over naar een warme traag huppelende countrystijl met bijbehorende huilende pedal steel. Het nummer gaat iover de teloorgang van ons klimaat en de gevolgen daarvan. “don’t it make you cry, don’t it make you wanna lay down on the ground and die”… In het vrij grimmige Fear Of Death lijkt het alsof J.J. Cale een verbond is aangegaan met John Cale. Een ontspannen soort grimmigheid dus. Gelukkig houdt de “fear of death” Tim hier “alive”.
Someone Who Can Handle You is een zwevende countrypop ballad over een stukgelopen relatie. Dit nummer doet qua sfeer en geluid aan het album ‘Vintage Violence’ van John Cale denken.
In de pianoballad Nothing klinken Tim en Natalie ineens als een zwartgallige variant op duo’s als Billy Preston & Syreeta. Say Yes klinkt vervolgens behoorlijk soulvol a la “I Heard It Through The Grapevine” gevolgd door het weelderig georkestreerde Property.
In het intieme, folky, Little Lamb klinken Tim en Natalie als Simon & Garfunkel of, als je wilt, Peter Paul & Mary.
Het Beatles nummer Let It Be is omgetoverd tot een hemels deinend countrynummer met Tim en Natalie in de rol van Gram Parsons en Emmylou Harris. Long As I’ve Got You is een pittig pompende rocker met een John Hiatt-achtige felheid.
Natalie krijgt een solospot in de zacht deinende, prachtige, kitschpop van Oh How We Drift Away, de afsluiter van het album.

Tim Heidecker heeft het voor elkaar gekregen om een album af te leveren, dat behoorlijk divers is maar toch van het begin tot het eind weet te boeien.

Een album vol met muziek met een “twist”.

Tracklist:
01. Prelude To Feeling
02. Come Away With Me
03. Backwards
04. Fear Of Death
05. Someone Who Can Handle You
06. Nothing
07. Say Yes
08. Property
09. Little Lamb
10. Let It Be
11. Long As I’ve Got You
12. Oh How We Drift Away

Website: Tim Heidecker