Mojo Blues Band – Shutdown
Format: CD – Vinyl / Label: Styx Records
Release: 2020

Tekst: Tom Wouters

De Mojo Blues Band is al sinds decennia een grootheid in de Oostenrijkse bluesscene. Sinds 1977 heeft de band een twintigtal albums uitgebracht met traditionele blues.

‘Shutdown’ is een album dat live in de studio is opgenomen en met 17 nummers rijkelijk lang is. En ook op Shutdown staat muziek, zoals we die kennen van de Mojo Blues Band: traditionele blues, adequaat nagespeeld van de grote voorbeelden. Muziek die nergens over de grenzen van het genre heen gaat en daardoor een wat bloedeloos karakter heeft.

Vrijwel elk nummer kun je na het intro geheel zelf invullen. Muziek met een grote mate van voorspelbaarheid dus. Of het nu een shuffle is of een jazzy blues of boogie-woogie; braaf en netjes zijn de sleutelwoorden voor de muziek van de Mojo Blues Band.

De muzikanten spelen de blues adequaat maar zonder eigen interpretatie en zeggingskracht. Het boogie-woogie spel van pianist Charlie Furthner ontbeert de zeggingskracht van bijvoorbeeld Rob Hoeke. Zelfs de slidegitaren van Erik Trauner en Sigi Fassl klinken netjes, waardoor de muziek je nergens emotioneel raakt.

Het duidelijkst wordt dat bij de coverversie van Eddie Boyd’s Five Long Years, dat in Nederland wereldberoemd werd in de uitvoering van Cuby + Blizzards. In de uitvoering van de Mojo Blues Band ontbreekt totaal de emotionele zeggingskracht van C+B’s versie (uit 1966!!).
Dat gebrek aan eigen interpretatie en zeggingskracht wordt nog duidelijker in de coverversie van Albert King’s Why Are You So Mean To Me. Netjes nagespeeld, maar nergens een scherp of ruw randje. Het regelmatige schurende en “vuile” gitaarspel, waar de drie blues King’s (met name Albert en Freddie) zo in uitblinken is hier in geen velden of wegen te bekennen.

In de bonus live track Do Me Up Good is te horen waar de Mojo Blues Band voor staat: een gezellig avondje beschaafde traditionele blues. 

Tracks:
01. Flim, Flam
02. I’m Mad
03. Shutdown
04. Steel City Bounce
05. Five Long Years
06. Lipstick Traces On My Pillow
07. Why Are You So Mean To Me
08. Crazy About Oklahoma
09. Voodoo Woman
10. You’re Humbugging’ Me
11. They Call Me Lazy
12. After You
13. The Sinner In Me
14. Boogie Hunter
15. Honest I Do
16. Walk The Bridge (Re-Recorded)
17. Do Me Up Good (Live)

Website: Mojo Blues Band