Katvanger – So Late So Soon
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2020

Tekst: Gerrit Schinkel

Je begint een band en je verzint een naam. Dat moet Ruud  Fransen ook hebben gedacht. Bassist Ruud Fransen, in 1967 samen met gitarist Ted Oberg oprichter van de Haagse bluesband Livin’ Blues, bedacht voor het trio waar hij nu deel van uitmaakt de merkwaardige naam Katvanger.

Het woord katvanger betekent zoiets als handlanger of stroman. Iemand die actief is in het criminele milieu, dus niet direct een positieve betekenis, maar volgens Fransen is het ironisch bedoeld. Katvanger bestaat naast Ruud Fransen uit de Amerikaanse, maar al heel lang in Nederland wonende zanger-gitarist Jim Wake en de uit België afkomstige leadgitarist Jan Vereçki.   

Half augustus verscheen ‘So Late So Soon’, het debuutalbum van Katvanger, een album met vijftien songs, waarvan er veertien geschreven zijn door Jim Wake en één door Ruud Fransen. Het album is opgenomen op een antieke harddiskrecorder in een piepkleine privéstudio in Den Haag en gemixt op een pc in een huiskamer en zo ongeveer met vallen en opstaan gemasterd. Bij de cd zit een boekje met de teksten van de liedjes.

De liedjes van Katvanger gaan over pijn, bedrog en eenzaamheid, thema’s waarover al door generaties bluesartiesten gezongen wordt. Daarnaast bevatten hun songs een flinke dosis ironie en sarcasme. Het zijn songs zonder opsmuk, ‘kale’ muziek zonder drums, blazers en keyboards.
De gruizige en soms grommende zang van Jim Wake doet me regelmatig denken aan Tom Waits en Leon Redbone. Mooi is de driestemmige samenzang in de veelal midtempo nummers.

In songs als Gimme en I Seen the Light ligt het tempo hoger. Jazzy en vaudeville-achtige invloeden zijn er in Peacefull Coexistence, Not the Reality I Ordered en I Lost Again. Het gitaarspel van Vereçki is helder met soms fraaie solo’s en de baslijnen van Fransen zijn ook lekker zoals in het door hem geschreven Time Never Mends a Broken Heart.
De mondharp van Wake doet het lekker in bluessongs als Love and Death in the A
ge of Trump, You Don’t Have To Worry, I Lost Again en I seen the Light.    

Conclusie:
Katvanger heeft met hun debuutalbum ‘So Late So Soon’ een plaat gemaakt met eigenzinnige eerlijke blues die het beluisteren waard is.  

Tracks:
01. I Oughta Know Better
02. So Late So Soon
03. Gimme
04. White Man
05. Peaceful Coexistence
06. Blind Faith
07. Not the Reality I Ordered
08. Love and Death in the Age of Trump
09. Please Forgive Me
10. You Don’t Have To Worry
11. I Lost Again
12. Traveler’s Tale
13. Crazy ‘Bout You
14. Time Never Mends a Broken Heart
15. I Seen the Light

Line-up:
Jan Vereçki – lead gitaar, backing vocals
Ruud Fransen – bas, backing vocals
Jim Wake – lead vocals, ritme gitaar, mondharmonica

Website: Katvanger

Zie hier ook het interview met Jim Wake:

Interview I Jim Wake