+Tim Buckley - Live at the Electric Theatre Co. Chicago, 1968

Tim Buckley – Live at the Electric Theatre Co. Chicago, 1968
Format: CD – LP – Digital / Label: Manifesto Records
Releasedatum: 22 november 2019

Tekst: Filip Heidinga

De in 1947 geboren Tim Buckley begon zijn carrière in folk muziek maar veranderde door de jaren heen steeds meer van muziekstijl. In 1975 overleed Buckley aan een overdosis, hij had op dat moment negen studio albums uitgebracht. Jeff Buckley, Tim’s zoon met wie hij nooit contact heeft gehad, heeft begin jaren negentig een korte muziekcarrière voordat hij, net als zijn vader, veel te vroeg komt te overlijden.

De vraag is natuurlijk of er nog wel behoefte is aan een Tim Buckley live album, aangezien er sinds 1990 al zeven andere concerten op cd zijn uitgebracht. Het antwoord is vrij simpel: voor de echte liefhebber van de muziek van Buckley: absoluut. Niet alleen is het concert nog nooit eerder uitgebracht (ook niet als bootleg opname), ook is 1968 misschien wel het meest interessante jaar in de muzikale carrière van Tim Buckley.
In maart 1968 begon Buckley met de eerste opnames van wat een jaar later zou worden uitgebracht als het ‘Happy Sad’ album. ‘Happy Sad’ is Buckley’s derde album, maar muzikaal gaat Buckley vanaf dat moment een totaal andere weg in. De opnames van ‘Happy Sad’ gaan door tot het einde van 1968 mede omdat Tim Buckley in 1968 zowel in Amerika als in Europa op tournee gaat.
In 1990 kwam het eerste live album van Buckley uit en dat was een concert tijdens de Europese tournee van 1968, in London. Dit was in oktober van 1968. Deze opname is van de Amerikaanse tournee en is opgenomen (ik denk aan het begin van) mei 1968. Deze opname is dus een stuk eerder in het opname proces en dat is te horen, het klinkt soms alsof Buckley veel improviseert en probeert. En dat is in Tim Buckley’s geval absoluut niet slecht, zelfs geweldig.
Het verschil tussen het ‘Happy Sad’ album, die in 1968 is opgenomen en een jaar later zou verschijnen, en het ‘Goodbye and Hello’ album van een jaar eerder is erg groot. In 1999 kwam het album ‘Work In Progress’ uit, dit album bevat nummers die voor ‘Happy Sad’ zijn opgenomen maar niet op het album verschenen.
Dit live album kun je zien als een opvolger van ‘Work in Progress’. Tim Buckley zit dit keer niet in de studio te improviseren en te proberen maar nu voor een live publiek. Vijf nummers die op ‘Work in Progress’ zijn verschenen (en niet op het ‘Happy Sad’ album staan) hoor je hier live: Danang, Hi-Lili Hi-lo, Happy Time, The Father Song en Wayfaring Stranger. De eerste twee staan overigens ook niet op het ‘Dream Letter’ (live in London 1968) album.

Kortom: Zeker geen album voor iemand die niet bekend is met de muziek van Tim Buckley. Voor de fans is dit een mooie opvolger (toevoeging) op ‘Work in Progress’.

Tracklist:
01. Sing a Song For You
02. Danang
03. Improvisation on Roll on Rosie
04. Hi-Lili, Hi-Lo
05. Improvisation on Sally Go Round the Roses
06. Big River
07. Look Out Blues
08. Gypsy Woman
09. Dolphins
10. Looks Like Rain
11. Green Rocky Road; Hush, Little Baby
12. Happy Time
13. The Father Song
14. Wayfaring Stranger

Website: Tim Buckley