Tift Merritt – Love Soldiers on Concert at the historic Playmakers Theatre
Format: CD – LP – Digital / Label: Yep Roc Records
Release: 2020

Tekst: Gerrit Schinkel

Singer-songwriter Tift Merritt is geboren op 8 januari 1975 in Houston, Texas, maar groeit op in Raleigh, North Carolina. Als ze 20 jaar is schrijft ze zich in aan de Universiteit van North Carolina in Chapel Hill en gaat daar creatief schrijven studeren. Met The Carbines speelt ze in kleine clubs in Chapel Hill en Raleigh. In 1999 brengt de band het album ‘The Two Dollar Pistols With Tift Merritt’ uit.

In 2000 wint Merritt de MerleFest’s Chris Austin Songwriters Contest en in 2002 verschijnt haar succesvolle debuutalbum ‘Bramble Rose’. Door Associated Press wordt dit het beste debuut van het jaar genoemd. Tijdens de promotietoer van dit album staat Merritt in het voorprogramma van Ryan Adams, de man die haar ook aan een platencontract heeft geholpen.    

Op 20 en 21 januari 2017 treedt Tift Merritt op in The Historic Playmakers Theatre in Chapel Hill, North Carolina. Opnamen van haar optreden in dit historisch academische gebouw op de campus van de Universiteit van Chapel Hill zijn begin april verschenen op het album ‘Love Soldiers on Concert at the Historic Playmakers Theatre’.

Tift Merritt (zang, gitaar, piano) wordt tijdens deze concerten begeleid door Eric Heywood (gitaar, pedal steel) en zangeres Alexandra Sauser-Monin (Daughter of Swords),  bekend van het folktrio Mountain Man.

De eerste twee songs Dusty  Old Man en My Boat zijn lekkere opwarmers met intens akoestisch gitaarspel van Merritt en Heywood. In de ballad Icarus spelen de piano en de pedal steel een meer prominente rol.
In het gevoelige Eastern Light zijn de mooie backing vocals van Daughter of Swords te horen en in de gevoelige ballad Something Came Over Me zingt Merritt mooie duetten met Sauser-Monin.
Kraakhelder en ingetogen is de zang van Merritt daarna naast de ‘huilende’ pedal steel in Love Soldiers On en ook in Traveling Alone is de heldere zang van hemelse schoonheid.
Mooie akoestische gitaarduels worden ‘uitgevochten’ in All the Reasons We Don’t Have To Fight. In Feel of the World haalt Tift herinneringen op aan haar oma.
In het slotnummer, de ballad Another Country, zingt Merritt eerst ingetogen en dan weer uitbundig. De lyrische pedal steel van Heywood is de kers op de taart.

Conclusie:
Liefhebbers van akoestische muziek kunnen hun hart ophalen en zullen van dit album met volle teugen genieten.

Tracks:
01. Dusty Old Man
02. My Boat
03. Icarus
04. Eastern Light
05. Something Came Over Me
06. Love Soldiers On
07. Traveling Alone
08. All the Reasons We Don’t Have To Fight
09. Feel of the World
10. Another Country

Website: Tift Merritt