Various Artists – Co-Mission: An Artist Relief Compilation, Vol. 1
Format: Digital album / Label: Folkadelphia
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Dit album is een onderdeel van een project dat door de folkmuziek organisatie Folkadelphia uit Philadelphia is opgezet om gedurende de COVID-19 pandemie geld bijeen te krijgen voor behoeftige artiesten en muzikanten. Een album, dat vol staat met thuis opnames, die exclusief voor deze verzamelaar zijn afgestaan.

Naast het feit, dat dit album dus een zeer goed doel dient is het ook een uitstekende mogelijkheid om eens kennis te maken met een groot aantal, voor ons, nog onbekende artiesten.

Zoals in de opener Together, Apart van Jason Anderson uit Massachusetts. Een heerlijk zwevende intieme ballad met een zacht huilende pedal steel en met een titel, die de huidige toestand exact weergeeft. “Scared to be together, afraid to be apart”.
De akoestische ballad What It Takes van Esther Rose, stelt je, vooral door haar fluwelen stem, gelijk op je gemak. Roger Harvey is aanwezig met een cover van het John Prine nummer In Spite Of Ourselves, waarin hij een duet zingt met Anika Pyle.
I
rish Fiddle Tune Set van Sam Amidon nodigt uit tot een vrolijke folkdance in je huiskamer. Mike Fraizer’s Never Alone is een “ouderwetse” Neil Young-achtige ballad, mede door zijn geknepen stemgeluid en de kermende harmonica.
Nick Mellevoi’s On The Corner Of The Square mengt op bijzondere wijze folk en surfmuziek met een gitaargeluid a la the Spotnicks (de Zweedse 60’s band).
Absolute uitschieters op dit album zijn FiveFour van Caithlin De Marrais met een donker Peaky Blinders achtig geluid en Sinéad O’Connor-achtige zang, Brighter Night van Anna Vogelzang, een hemels mooie intieme ballad met de bluesy snik in het stemgeluid van Anna, Center van Birdie Busch, een eigenzinnig indie-rocknummer en het lui schuifelende Last Supper van Michael Cormier.

Schaf dit album via Bandcamp snel aan. Je dient er een goed doel mee en je haalt tegelijkertijd een prima album in huis!

Tracklist:
01. Jason Anderson: Together, Apart
02. Esther Rose: What It Take
03. Roger Harvey (featuring Anika Pyle): In Spite Of Ourselves
04. Sam Amidon: Irish Fiddle Tune Set
05. Caithlin De Marrais: FiveFour
06. Anna Vogelzang: Brighter Night
07. Randy Scott Carroll: Mi Abeja
08. Mercy Bell: Chocolate Milk & Whiskey (Live Acoustic Folkadelphia Session)
09. Birdie Busch: Center
10. Mike Fraizer: Never Alone
11. Nick Millevoi: On The Corner Of The Square
12. Johanna Warren: Cause Or Effect (Voice Memo)
13. Michael Cormier: Last Supper
14. Jackson Pines: Half Light
15. Ali Dineen: Either Or

Website: Folkadelphia