Recensie: The Wallflowers – Exit Wounds

 

The Wallflowers - Exit Wounds

The Wallflowers – Exit Wounds
Format: CD / Label: New West Records
Release: 2021
Tekst: Gerrit Schinkel

Te bestellen bij o.a. Bol.com

De Amerikaanse band The Wallflowers werd in 1990 opgericht door Jakob Dylan (de zoon van). in 1992 verscheen hun debuutalbum ‘The Wallflowers’. In de loop van de jaren onderging de band de nodige bezettingswisselingen.

Na negen jaar is er weer een nieuw album van The Wallflowers. Vorige maand verscheen ‘Exit wounds’, de opvolger van het uit 2012 stammende ‘Glad All Over’. Het album bevat tien nieuwe door Dylan geschreven songs, is geproduceerd door Butch Walker en gemixt door Chris Dugan. Vocale bijdragen zijn er op vier tracks van singer-songwriter Shelby Lynne   

Maybe Your Heart Is Not In It No More is het openingsnummer, een Tom Petty/Counting Crows-achtige ballad met Shelby Lynne in de backing vocals. Roots And Wings is de nieuwe single, een mooie slepende gitaarsolo en wederom een groot Tom Petty gehalte.

In het met fraaie keyboards en lekker gitaarwerk opgesierde midtempo melodieuze I Hear The Ocean (When I Wanna Hear Trains) krijgt Dylan vocale assistentie van Butch Walker.

The Dive Bar In My Heart is lekker wegrockende midtempo Americana. In de melancholische ballad Darlin’ Hold On, schittert Shelby Lynn in het mooie duet met Dylan.
Lynne is ook aanwezig in de backing vocals in het funky Move the River. Fraai is hier ook het basspel van Whynot Jansveld. I’ll Let You Down (But Will Not Give You Up) en Wrong End Of The Spear zijn soulvolle ballads.

Fel gaat het er aan toe in Who’s That Man Waiting ‘Round My Garden, een rocker in de beste Stones traditie. Het album wordt afgesloten met de ballad The Daylight Between Us.   

 Conclusie:
‘Exit Wounds’ zal niet de geschiedenis in gaan als een baanbrekend album, maar wel als een album met eerlijke zeer goed te pruimen Amerikaanse rootsmuziek.

Tracks:
01. Maybe Your Heart Is Not In It No More
02. Roots And Wings
03. I Hear The Ocean (When I Wanna Hear Trains)
04. The Dive Bar In My Heart
05. Darlin’ Hold On
06. Move The River
07. I’ll Let You Down (But Will Not Give You Up)
08. Wrong End Of The Spear
09. Who’s That Man Waiting ‘Round My Garden
10. The Daylight Between Us

Line-up:
Jacob Dylan – gitaar, zang
Aaron Embry – keyboards
Brian Griffin – drums
Whynot Jansveld – bas
Val McCallum – gitaar
Mark Stepro – drums
Butch Walker – gitaar, keyboards, percussie, backing vocals
Shelby Lynne – (backing) vocals (track 1,5,6,7)

Website: The Wallflowers