Recensie: The Who – De Ultieme Rockband

 

The Who - De Ultieme Rockband

Recensie: ‘The Who, de ultieme rockband’
Auteur: Loek Dekker
Uitgever: Koninklijke Van Gorcum, Assen
ISBN: 9789023258063
Tekst: Jarl van Meeteren

Wij, als muziekliefhebber, mogen best blij zijn met de continue stroom pop biografieën geschreven door Nederlandse schrijvers die de laatste jaren het licht zien. Ook autobiografieën staan volop in de belangstelling.

Bijvoorbeeld het boek ‘Drumsolo’ van Hans Waterman, drummer bij o.a. Cuby & The Blizzards, Solution en The Pretty Things dat zelfs de cult status bereikte.

Recentelijk zagen we een derde druk verschijnen van Koert Broersma’s ‘Somebody Will Know Someday, herinneringen aan Cuby & The Blizzards’ en niet te vergeten de prachtige boeken over The Kinks van Dick van Veelen. En dan is dit nog maar een greep uit mijn boekenkast.

Kort geleden kwam de uitstekende biografie over The Who uit, geschreven door Loek Dekker, met de klinkende naam ‘The Who, de ultieme rockband’. Een band die tot een van de grootste gerekend mag worden naast The Beatles, The Rolling Stones en The Kinks.

Engelse bands die vanaf begin jaren zestig de muziek voor jongeren voorgoed veranderden, maar ook bijdroegen aan een revolutie in mode en levensstijl. Zeker voor The Who geldt dat zij de jeugd serieus namen en inspeelden op hun plek in de maatschappij en de daarbij behorende frustraties. Denk daarbij aan hun grote hit “My Generation’.

De optredens van The Who stonden bekend als gewelddadig, geholpen door de destructieve slotakkoorden van hun optredens. Dit opvallende einde was toevallig ontstaan toen Pete Townshend tijdens het laatste nummer ontdekte dat zijn gitaar kapot was en deze kwaad op de grond gooide. Het publiek vatte dit op als een gimmick.

Optredens waren, zeker in Engeland maar ook elders, plekken waar agressie bij zowel het publiek als de artiest bijna vanzelfsprekend was . Bij The Rolling Stones was het echt niet minder en zelf heb ik ooit een optreden van Golden Earring in Haarlem bijgewoond waar het meubilair van het Concertgebouw aldaar vakkundig gesloopt werd.

Uiteindelijk werd het gewelddadige slotakkoord van Pete Townshend een vast, doch kostbaar onderdeel waar men maar moeilijk vanaf kwam. Loek Dekker beschrijft dat allemaal haarfijn en zeer makkelijk leesbaar in zijn boek.

Het is licht van toon en hoewel je een behoorlijke lading details, wetenswaardigheden en situaties voorgeschoteld krijgt, ervaar je het niet als teveel. De dosering is eerste klas.

Bijvoorbeeld is de introductie van de vier bandleden niet een doorwrocht pakket van vier biografieën, maar zijn het lichte persoonsbeschrijvingen en karakterschetsen. De verdere details over de bandleden krijgen we terloops tijdens het lezen van het boek. Met name die van Keith Moon zou een eindeloze optocht van anekdotes en escapades kunnen vormen, maar hoe smeuïg en vermakelijk ze ook zijn, de schrijver geeft ons juist zo veel dat we ook de kwalijke kant van Keith Moon’s gedrag gaan inzien; met name kwalijk voor het voortbestaan van de band.

Zo maken we ook steeds beter kennis met de anderen zodat, naar gelang het boek vordert, zich een steeds completer beeld vormt van zanger Roger Daltrey, gitarist en belangrijkste componist Pete Townshend, bassist John Entwhistle en de eerder genoemde Keith Moon.

Ook de muzikale groei naar volwassenheid van de band zelf en de steeds betere songs in het bijzonder maken we als lezer op dezelfde manier mee.
Het boek is zeer compleet, mooi uitgevoerd met veel prachtige foto’s in kleur en zwart-wit, songteksten, een discografie op kwalitatief goed papier.

Echt alles wat van belang is komt voorbij, van de beginperiode, ‘Tommy’, ‘Quadrophenia’, de legendarische optredens op Isle of Wight en Woodstock tot zelfs het laatste concert van de twee overgebleven leden in de Amsterdamse Ziggo Dome in 2015.

Zelf heb ik The Who vanaf 1962 meegemaakt en dacht veel van ze te weten, maar ben blij dat Loek Dekker mij het tegendeel bewijst. Voor zowel de jonge ontdekker als de veteraan van de muziek van The Who is dit boek een must-have.

Ook als je in het algemeen de Engelse pop van begin jaren zestig van de vorige eeuw goed wilt leren kennen en begrijpen is dit boek onontbeerlijk. En het mooiste van alles is: je hoeft het alleen maar te lezen en ook dat is een feest: de ultieme biografie van de ultieme rockband!

Website: Uitgeverij van Gorcum

The Who_-_1975
The Who 1975