Recensie: The Swamp Stompers – The Swamp Stompers

 

The Swamp Stompers - The Swamp Stompers

The Swamp Stompers – The Swamp Stompers
Format: CD / Label: Independent
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

De Australische moerassen zijn qua sfeer een stuk rauwer en broeieriger dan die in de USA.

Dat blijkt wel uit het nieuwe album van het Australische bluesrock trio The Swamp Stompers. Een trio, dat bestaat uit Corey Legge (zang, gitaar, lapsteel), Luke Ligtenberg (zang, bas, didgeridoo) en Mitch Broadhead (drums, backing vocals).

De sfeer is vrijwel constant broeierig op dit album. Neem nu bijvoorbeeld de opener Fly. Een nummer dat door de pompende didgeridoo van Luke Ligtenberg geopend wordt en als een broeierig funky boogie verder gaat met een smerig schroeiende lapsteel.

Goin’ Down South wordt a ccapella geopend en gaat al snel weer verder als smerig pompende boogie met wederom een hoofdrol voor de branderige snijdende lapsteel van Corey Legge.

De cover van John Lee Hooker’s klassieker Boom Boom klinkt zoals het hoort. Hoekig (of “Hookig”) bonkend en vooral smerig en rauw. Corey Legge levert hier een priemende gitaarsolo af. Vervolgens is Argentinian Woman een lome bluesrockshuffle met een sompig hard Mountain geluid.

Invloeden van Led Zeppelin zijn te horen in het massief doorpompende Hey (Remix). Daarna is One Step Forward, Two Steps Back een funky shuffle a la ZZ Top. Shadows On The Wall is voor deze band een vrij ingetogen, intiem zacht groovend nummer.

Black & Blue is een cover van de Australische bluesrock band Chain en begint als een Afrikaanse bezwerende voodoo dance, die daarna verder gaat als een trage zoemende boogie. The Game Of Life begint lui groovend en gaat halverwege onstuimig rocken.

In het sompige funky You Know You Got It (Feel Alright) zijn de nodige Red Hot Chili Peppers invloeden aanwezig. Make Hay While The Sun Shines is hard en funky en deed mij terugdenken aan de samenwerking van Jack Bruce met Bill Lordan en Robin Trower.

De hoekig staccato pomper Wishing I Had You is de waardige afsluiter van dit album.

Een album, dat van harte aan te bevelen is aan de liefhebbers van harde, rauwe bluesrock!

Tracks:
01. Fly
02. Goin’ Down South
03. Boom Boom
04. Argentinian Woman
05. Hey (Remix)
06. One Step Forward, Two Steps Back
07. Shadows On The Wall (Remastered 2021)
08. Medusa The Seducer
09. Black & Blue
10. The Game Of Life
11. You Know You Got It (Feel Alright)
12. Make Hay While The Sun Shines
13. Wishing I Had You (remix)

Website: https://www.theswampstompers.com/