Recensie: Jack Lancaster & Robin Lumley: Peter And The Wolf

 

Jack Lancaster & Robin Lumley Peter & The Wolf

Jack Lancaster & Robin Lumley: Peter And The Wolf
Format: CD / Label: Esoteric Recordings – Cherry Red Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

In 1975 verscheen het album ‘Peter And The Wolf’, een rock bewerking van het klassieke stuk van Sergei Prokofiev.

Dit was een project van Jack Lancaster en Robin Lumley. Lancaster is een saxofonist, die onder andere in de bands Blodwyn Pig en Aviator opdook en pianist Peter Lumley is bekend van de band Brand X.

Op het album werden ze bijgestaan door een aantal grootheden uit de Britse rockmuziek. Zo vind je Gary Moore (gitaar), Julie Tippetts (zang), Manfred Mann (synthesizer), Pete Haywood (steel gitaar), Percy Jones (bas), Cozy Powell (drums), Gary Brooker (synthesizer), John Goodsall (gitaar), Phil Collins (drums), Andy Pyle (bas), Keith Tippett (piano), Stéphane Grappelli (viool), Henry Lowther (viool), Alvin Lee (gitaar), Dave Marquee (bas), Brian Eno (synthesizer), Chris Spedding (gitaar), Jon Hiseman (drums) en Bill Bruford (drums) op de gastenlijst.

Viv Stanhall (van the Bonzo Dog Doo Dah Band) fungeerde als verteller.

Het verhaal van Peter, die de wolf uiteindelijk vangt, wordt merendeels instrumentaal verteld op een lekker ouderwetse old school progrock manier.

Gary Moore vertolkt een grote rol op het album. Zijn harde gitaarspel duikt onder andere op in het funky Peter’s Theme, naast de huilende steel gitaar van Pete Haywood en de gierende synthesizer van Manfred Mann.

In het opnieuw funky Bird And Peter neemt Gary Brooker plaats achter de synthesizer en zit Phil Collins achter de drums. Cat Dance klinkt bluesy door het gitaarwerk van Alvin Lee maar ook door de viool van Stéphane Grappelli.

Cat And Duck is een furieuze funker met dit keer Henry Lowther op de viool en Gary Moore op zijn gierende gitaar. Gary Moore klinkt bluesy op de slidegitaar in het luie Grandfather.

Brian Eno’s grommende synthesizer vertolkt een hoofdrol in het donkere Wolf. Pure jazzrock is te horen in Wolf And Duck met de hard gierende gitaar van Chris Spedding en de zwiepende synthesizer van Brian Eno.

Onder leiding van de drums van Bill Bruford en Jon Hiseman marcheert Hunters voorbij.

Rock And Roll Celebration is het enige vocale nummer op het album met zang van Bernie Frost in een Status Quo-achtige rocker.

Deze heruitgave toont aan dat er in de 70’s wel degelijk prima concept albums verschenen.

Tracks:
01. Introduction
02. Peter’s Theme
03. Bird And Peter
04. Duck Theme
05. Pond
06. Duck And Bird
07. Cat Dance
08. Cat And Duck
09. Grandfather
10. Cat
11. Wolf
12. Wolf And Duck
13. Threnody For A Duck
14. Wolf Stalks
15. Cat In Tree
16. Peter’s Chase
17. Capture Of Wolf
18. Hunters
19. Rock And Roll Celebration
20. Duck Escape
21. Final Theme

Website: https://www.cherryred.co.uk/