Het zijn dure tijden voor de fans van the Staple Singers.

Eerder dit jaar verscheen er al een 7LP-box met het Stax werk van de groep en nu zijn er 4 albums uit de 70’s, afzonderlijk van elkaar, opnieuw uitgebracht.

Recensie: The Staple Singers – Come Go With Me – The Stax Collection

The Staple Singers – Let’s Do It Again – Original Soundtrack
Format: CD / Label: Omnivore Records
Releasedatum: 2020

De albums stammen uit de tijd nadat het Stax label failliet was gegaan en the Staple Singers op zoek moesten naar een nieuw label.
Dat label werd gevonden met het Curtom label van Curtis Mayfield. Hij nam de groep complleet onder zijn hoede en liet ze nummers opnemen voor de soundtrack van de film “Let’s Do It Again” uit 1975. Een film met Bill Cosby en Sidney Potier in de hoofdrollen. Alle muziek van de soundtrack werd geschreven door Curtis Mayfield.
Op vijf van de acht nummers van het originele album zijn the Staples volop aanwezig en wat opvalt is dat de gospelsoul van de Staples wonderwel past bij de rijkelijk georkestreerde fluwelen funkgeluiden van Curtis Mayfield.
Paps Pops Staples had aanvankelijk grote moeite met het feit dat het geluid van de groep zou verschuiven van protest en gospelliederen naar songs over de aarsde geneugten als sex en dansen maar nadat Curtis Mayfield hem had toegezegd dat de Heer “het niet erg” zou vinden was Pops gerustgesteld. Je mag daarom hopen dat hij in het lome percussieve funky nummer Funky Love denkt dat hij over zijn liefde voor de Heer zingt.
Prijsnummers zijn het zijdezachte en funky Let’s Do It Again met een Superfly geluid en de altijd soulvolle zang van Mavis Staples in de hoofdrol.
Ook New Orleans is een pompend soulfunknummer met lichte “I Heard It Through The Grapevine” trekjes. I Want To Thank You grijpt overduidelijk terug naar het vertrouwde gospelsoul geluid van de Staples. Een nummer waarin de rest van de groep ook volop soulvol aanwezig is. De ballad A Whole Lot Of Love ligt meer in het straatje van Gladys Knight & the Pips.
After Sex is een intieme ballad over het moment waarop er meestal een sigaretje wordt opgestoken. De rol van de Staples (waarschijnlijk) blijft in dit easy listening nummer beperkt tot wat achtegrondzang.
Natuurlijk staan er op een soundtrack ook instrumentale nummers en wel het georkestreerde, zwoele en bovenal funky Big Mac en het zeer funky Chase.

 

https://youtu.be/1xDfnbgNU7o

Tracklist:
01. Let’s Do It Again
02. Funky Love
03. A Whole Lot Of Love
04. New Orleans
05. I Want To Thank You
06. Big Mac
07. After Sex
08. Chase
09. Let’s Do It Again (single edit)
10. After Sex (single edit)
11. New Orleans

The Staples – Pass It On
Format: CD / Label: Omnivore Records
Release: 2000

Na het album op het Curtom label van Curtis Mayfield tekenden the Staples Singers bij het Warner Brothers label waar onder de naam the Staples drie albums verschenen. De eerste ‘Pass It On’ uit 1976 werd ook weer met Curtis Mayfield als producer opgenomen.
Op het album wordt voortgeborduurd op het “Let’s Do It Again” geluid met hier en daar voorzichtig wat disco- en softsoul geluiden. De groep is op zijn best in de funky nummers zoals de zeer sensuele funker Making Love. Een nummer, dat voor Pops Staples ongetwijfeld zeer ongemakkelijk zal zijn geweest. Hij is dan ook nauwelijks in dit nummer te horen.
Het luchtig swingende Take Your Own Time heeft voorzichtige disco invloeden en gaat geluid wat meer richting the Trammps, maar dan een stuk funkier.
In het tintelende Sweeter Than Sweet is de gospelsoulsound op een prima manier ingepast in de funky Mayfield sound. Het oude vertrouwde Staples geluid is in het broeierige funky Pass It On goed terug te joren met een soulvolle hoofdrol voor Pops Staples. Mavis Staples is in topvorm in de zeer soulvolle ballad Precious, Precious.
Minder geslaagd zijn The Real Thing Inside Of Me/Party waarin de ballad The Real Thing Inside Of Me halverwege overgaat in het disco-achtige Party en Take This Love Of Mine, dat meer klinkt als een nummer van MFSB of Barry White.
Dit album zou het eind zijn van de samenwerking met producer Curtis Mayfield.

Tracklist:
01. The Real Thing Inside Of Me/Party
02. Take Your Own Time
03. Sweeter Than The Sweet
04. Love Me, Love Me, Love Me
05. Pass It On
06. Making Love
07. Take This Love Of Mine
08. Precious, Precious
09. Sweeter Than The Sweet (single edit)
10.Love Me, Love Me, Love Me (single edit)

The Staples – Family Tree
Format: CD / Label: Omnivore Records
Release: 2020

Op hun tweede album voor het Warner Brothers label gingen de Staples in zee met producer en zanger Eugene Record, bekend van the Chi-Lites. Onder zijn leiding werden er pogingen gedaan om de Staples aansluiting te laten krijgen bij de heersende disco trend. En die pogingen pakten niet allemaal even goed uit.
Zo is het onbenullig huppelende Let’s Go To The Disco met recht een disco misser te noemen. Een nummer dat Staples onwaardig is.’ Ook de opener van het album Family Tree is niet echt geslaagd te noemen omdat de groep hier te veel in de georkestreerde softsoul hoek gedrukt wordt en hun vertrouwde funky sound ver te zoeken is. Gelukkig is en blijft Mavis Staples een enorm goede soulzangeres!
Zij redt ook de ballad I Honestly Love You, dat een gevaarlijk hoog MOR gehalte heeft. Mavis’ zang redt dit nummer van de zoetsappigheid. De combinatie disco en Staples pakt in What You Doing Tonight beter uit. Een nummer waarin bonkende disco beats hun intrede doen maar dat toch swingend en funky blijft klinken.
De Staples zijn op hun best in het funky See A Little Further (Than My Bed) waarin de orkestraties niet in de weg zitten en het heerlijk hoekig funky stuwende Hang Loose en Color Me Higher, dat een haast swamprock achtige broeierigheid heeft.
Het volgende Warner Brothers album zou het laatste Staples album voor dat label zijn.

Tracklist:
01. Family Tree
02. What You Doing Tonight
03. See A Little Further (Than My Bed)
04. I Honestly Love You
05. Hang Loose
06. Let’s Go To The Disco
07. Color Me Higher
08. Boogie For The Blues
09. I Honestly Love You (single edit)
10. Let’s Go To The Disco (single edit)

The Staples – Unlock Your Mind
Format: CD / Label: Omnivore Records
Release: 2020

Voor hun laatste Warner Brothers album keerden the Staples terug naar de Muscle Shoals Studios waar ze onder leiding van Jerry Wexler en Barry Beckett opnames maakten voor een album waarop het vertrouwde Staples gospelsoul geluid weer compleet in ere werd hersteld.
Terug waren de broeierige funky klanken van weleer zoals in het funky Chica Boom, dat als een funkklassieker aangemerkt mag worden. In Don’t Burn Me is zowaar een “respect Yourself”-achtige groove te horen, dus funky en zeer soulvol!
Showdown is een verrassende cover van het Electric Light Orchestra nummer, die bewijst dat zelfs ELO nummers funky kunnen klinken. Unlock Your Mind klinkt heerlijk vertrouwd en is een zacht groovend soulnummer. Het gospelgeluid van the Staples keert in volle glorie terug in het uitbundige Handwriting On The Wall.
De tropische swinger I Want You To Dance is de enige misser op het album maar die wordt meer dan goedgemaakt door de zeer diepe gospelsoul van God Can.

Ook voor deze vier heruitgaves van de 70’s albums van the Staple Singers (of the Staples) kunnen de fans met een gerust hart hun portefeuille trekken.

Tracklist:
01. Chica Boom
02. Don’t Burn Me
03. (Shu-Doo-Pa-Poo-Poop) Love Being Your Fool
04. Showdown
05. Unlock Your Mind
06. Handwriting On The Wall
07. Mystery Train
08. Leave It All Up To Love
09. I Want You To Dance
10. God Can
11. Chica Boom (single edit)

Website:
https://staxrecords.com/artist/the-staple-singers/

https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Staple_Singers