The Staple Singers – Come Go With Me – The Stax Collection
Format: 7-LP’s 180-gram Vinyl / Label: Stax – Craft Recordings
Release: 2020

Tekst: Mark Harmsma

Dit voorjaar brachten onze vrienden van het befaamde Stax label de boxset ‘Come Go With Me’ uit, een 7 stuks 180 grams vinyl LP box-set met een luxe begeleidend boekwerk met archieffoto’s en nieuwerwetse ‘liner notes’. De tracks zijn ook allemaal digitaal remastered en voor het eerst in hoge resolutie verkrijgbaar. Deze uitgave betreft alle 6 de albums van The Staple Singers op het Stax label, plus een 7e plaat met ‘rariteiten’, waaronder het Wattstax optreden en dat is fijn want er is weinig live werk te scoren van the Staple Singers. Aan de andere kant hadden de die-hard Staples / Stax-lovers al 4 van de 5 tracks van die gig in huis op de Wattstax releases.

Ik schrijf deze recensie graag, om diverse redenen. Allereerst staat Stax natuurlijk garant voor groovy, rauwe soul, waarbij de drie zangeressen en gitarist ‘Pops’ worden bijgestaan door begeleidingsbands, samengesteld uit een select clubje geweldenaars ergens tussen Muscle Shoals, Alabama en Memphis, Tennessee: de ene keer de MG’s met de Memphis Horns (op: ‘Soul folk in Action’) en dan weer (leden van) de FAME begeleidingsband zoals op ‘Be Altitude: Respect Yourself’.

Natuurlijk ook omdat the Staple Singers uniek zijn in hun soort: van huis uit een gospelformatie met countryblues invloeden, die de crossover naar soul hebben gemaakt zonder zichzelf echt te verloochenen qua boodschap – hetgeen artiesten als Al Green of Aretha nogal eens verweten is. Gewoon de boodschap in een lekkerder jasje gieten, waardoor je een groter publiek bereikt, en zo zal de band bij Stax uitgekomen zijn. Het 1972 album ‘Be Altitude: Respect Yourself’ leverde drie top tien R&B hits, Respect Yourself, I’ll Take You There, en This World. In de ‘gewone’ hitlijsten kwamen de eerste twee in de top 20 en scoorden ze met I’ll Take You There zelfs een nummer 1 hit.
De thema’s zijn door alle platen heen hetzelfde, zo schreef ik al eens deze recensie op Blues Magazine : Liefde, vrede en wederzijds respect – ongeacht geloof, levensovertuiging en vooral huidskleur – moeten de mensen bij elkaar brengen.
Kortom, als iemand je vraagt muziek te draaien tussen gospel en soul in, dan zet je de Staples op.

Dan is er de wetenschap dat de Stax ‘Best Of ‘van the Staples steevast meegaat als we ‘s zomers op vakantie gaan en lange autoritten voor de boeg hebben. Zo nu en dan moet ik het ‘wie rijdt bepaalt de muziek’ even aanscherpen, of soms ‘van die hedendaagse muziek valt de chauffeur in slaap’. En ondertussen maar hopen dat ook bij de in deze eeuw geboren generatie het besef komt dat alle goede muziek allang gemaakt is.
Maar je moet als chauffeur ook weer niet je hand overspelen en alleen inzetten op lange instrumentals van the Allman Brothers, funkjams of bebop. Daarom neem ik altijd een selectie mee van the Staples, Sam & Dave, Aretha, Johnny Taylor en Al Green (beiden razend populair bij de jeugd, dat dan weer wel).

Overigens, over die goede muziek: Met goed bedoel ik niet zozeer technisch goed, maar vooral ook het compromisloos leven voor de muziek die je brengt. Dag in dag uit iedere avond optreden, met een reisgezelschap dat niet welkom is in hotels waar blanke mensen logeren, met vier man op de achterbank van een personenauto over onverharde wegen het hele diepe zuiden van de States overstekend. Of zoals de jonge Miles, met je lippen kauwend op kiezelsteentjes uit school naar huis lopen ter bevordering van de embouchure. De naald van de Taj Mahal plaat zo vaak terugzetten tot je precies de slide partijen van Jesse Davis kunt spelen met je Coricidin-bottle zoals Duane Allman deed. En door de muziek te leven zijn de harmonieën van the Staples, de consistente boodschap en het feit dat ze in wezen een nieuwe muziekrichting hebben gedefinieerd ongeëvenaard.

Van de Stax ‘Best Of’ naar het complete Stax werk dus, in een mooie box. Dat blijkt dus meer van hetzelfde, zonder daar specifiek een positieve of negatieve lading aan te willen geven. Van vijf kwartier naar zes volle albums, dus veel meer goede, swingende gospelsoul, meer variaties op hetzelfde thema en  meer terechte klaagzang. En dat zijn precies de overwegingen.
Wil je jezelf, in een rare tijd waarin we tot social distance gemaand worden, met het bespaarde kroeggeld een mooi cadeau geven dan bestel je ‘m direct. Ben je financieel hard getroffen door de gevolgen van het coronavirus, dan luister je ze eerst eens op een andere manier; ben je een twijfelaar en heb je al twee van deze albums, dan zet je die eerst nog eens op.
Vind je ‘de jacht’ net als ik mooi onderdeel van je muziekhobby, dan kijk je of je ze in de loop van de jaren uit tweedehands bakken kunt vissen.

Zoek dan ook je weg in de Wattstax releases want het live werk is erg prettig en precies waar Stax voor staat: vette soul met lekkere Wurlitzers, Hammonds, en bescheiden blazers die de boel niet overheersend voltoeteren maar in dienst van het arrangement spelen.
Maar dan heb je niet de remastering, 180 grams vinyl, het mooie boekje, het cadeau-gevoel en de 7e plaat met bonustracks.

In alle gevallen kun je je mijns inziens beter bezig houden met the Staple Singers dan het gros van de moderne muziek, dus laat dat de rode draad zijn. Stay safe!

Albums in de Come Go With Me (The Stax Collection) boxset:

• Soul Folk In Action
• We’ll Get Over It
• The Staple Swingers
• Be Altitude: Express Yourself
• Be What You Are
• City In The Sky
• Singles, Live & More

Soul Folk In Action:
SIDE A:
01. We’ve Got To Get Ourselves Together
02. (Sittin’ On) The Dock Of The Bay
03. Top Of The Mountain
04. Slow Train
05. The Weight
SIDE B:
06. Long Walk To D.C.
07. Got To Be Some Changes Made
08. The Ghetto
09. People My People
10. I See It
11. This Year

We’ll Get Over
SIDE A:
01. We’ll Get Over
02. Give A Damn
03. Everyday People
04. The End Of Our Road
05. Tend To Your Own Business
06. Solon Bushi (Japanese Folk Song)
SIDE B:
07. The Challenge
08. God Bless The Children
09. Games People Play
10. A Wednesday In Your Garden
11. The Gardner
12. When Do I Get Paid

The Staple Swingers
SIDE A:
01. This Is A Perfect World (Melodica – Terry Manning)
02. What’s Your Thing (Guitar – Terry Manning)
03. You’ve Got To Earn It (Guitar, Harmonica – Terry Manning)
04. You’re Gonna Make Me Cry
05. Little Boy
06. How Do You Move A Mountain (Vibraphone – Terry Manning)
SIDE B:
07. Almost
08. I’m A Lover
09. Love Is Plentiful
10. Heavy Makes You Happy (Sha-Na-Boom-Boom)
11. I Like The Things About You
12. Give A Hand – Take A Hand (echo harp – Terry Manning)

Be Altitude: Respect Yourself
SIDE A:
01. This World
02. Respect Yourself
03. Name The Missing Word
04. I’ll Take You There
05. This Old Town (People In This Town)
SIDE B:
06. We The People
07. Are You Sure
08. Who Do You Think You Are? (Jesus Christ The Super Star)
09. I’m Just Another Soldier
10. Who

Be What You Are
SIDE A:
01. Be What You Are
02. If You’re Ready (Come Go With Me)
03. Love Comes In All Colors / Tellin’ Lies
04. Love Comes In All Colors
05. Tellin’ Lies
06. Touch A Hand, Make A Friend
07. Drown Yourself
SIDE B:
08. I Ain’t Raisin’ No Sand
09. Grandma’s Hands
10. Bridges Instead Of Walls
11. I’m On Your Side
12. That’s What Friends Are For
13. Heaven

City In The Sky
SIDE A:
01. Back Road Into Town
02. City In The Sky
03. Washington We’re Watching You
04. Something Ain’t Right
05. Today Was Tomorrow Yesterday
SIDE B:
06. My Main Man
07. There Is A God
08. Blood Pressure
09. If It Ain’t One Thing It’s Another
10. Who Made The Man
11. Getting Too Big For Your Britches

Website: Stax Records – The Staple Singers