The Harmed Brothers – Across The Waves
Format: CD – Digital / Label: Fluff & Gravy Records
Release: 2020

Tekst: Fons Delemarre

Toen ik ‘Across the Waves’ van The Harmed Brothers voor het eerst hoorde, was ik geneigd de band een plaatsje te geven onder het kopje country/countryhoek. Bij nadere beluistering heb ik dat bijgesteld.

De band, die tegenwoordig opereert vanuit Ludlow, Kentucky (in de buurt van Cincinnati, OH), maakt met haar rock-achtige liedjes eigenlijk gewoon popmuziek. Maar daar blijkt een zodanig rafeltje aan te zetten, dat de omschrijving ‘indie’ beter past.
Net zoals ‘Americana’ een lastig precies te definiëren begrip, maar het geeft aan in welke richting je de muziek van de band moet zoeken.

Overigens is het wél indie met een countrytwist. De omschrijving van de zang van Alex Salcido, samen met Ray Vietti een van de ‘founding fathers’ van The Harmed Brothers, was ook een beetje zoeken. Uiteindelijk bleef vooral de overeenkomst met stem en zang van Beaver Nelson, zoals te horen op zijn album ‘Super Heroes’ (2002) over. Mede daardoor is het veilig de muziek op het album te omschrijven als indierock met country- en singer-songwriter elementen.

Over het opnameproces zegt Ray Vietti: “We flew our buddy Inaiah Lujan in from Pueblo, Colorado. His records all sound good. He’s not doing super flashy. He’s doing things in an old school way. We worked at the [Herzog Recording Company], which is not active as a recording studio. There was nothing fancy with the microphones or anything. We went live in the space and just played. Maybe there are some old ghosts in there that helped this sound like it does.”

De songs op ‘Across the Waves’ zijn prettig toegankelijk en hebben niet de zwaarte die wel eens gepaard wil gaan met andere muziek in de categorie ‘indie’. Fijne zomerpopplaat, die zich ook prima in de auto laat beluisteren. Vandaar die grappige autorijder op de cover? Wie zal het zeggen.

Tracks:
01. Skyline Over…
02. Picture Show
03. Funnies
04. River Town
05. Born A Rotten Egg
06. In A Staring Contest
07. Where You’re Going
08. All The Same
09. Ride It Out
10. Time

Bezetting:
Alex Salcido (vocals, piano, guitar, banjo)
Ray Vietti (vocals, guitar)
Ben Knight (lead guitar)
Matthew McClure (bass), Ryan Land(drums)

Website: The Harmed Brothers