The Sound Of The San Francisco Christian Centre – The Sound Of The San Francisco Christian Centre
Format: CD / Label: Cultures Of Soul Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Het San Francisco Christian Centre werd in 1954 gesticht en was één van de eerste kerken, die zijn deuren opende voor gedesoriënteerde hippies, op zoek naar een diepere spirituele beleving. Daardoor was het ook onvermijdelijk dat er een nieuw soort “Jezus muziek” ontstond, vol met invloeden uit de pop, soul en funk.

Onder leiding van multi-instrumentalist en arrangeur Carl Fortier en met gospelgrootheid Andraé Crouch als drijvende kracht werd er in 1978 een album opgenomen onder de naam The Sound Of The San Francisco Christian Centre.

Dat album is nu door het Cultures Of Soul label opnieuw uitgebracht.

Op het album is goed te horen hoe de gospel er in 1978 aan toe was. De invloed van soulpop formaties als the 5th Dimension en the Friends Of Distinction is overduidelijk hoorbaar op het album maar ook de funk komt af en toe om de hoek kijken.

Zoals in de opener I Found Jesus, dat op het eind zelfs richting het geluid van Earth Wind & Fire schuift. Natuurlijk is de opzwepende gospel koorzang behoorlijk overdonderend. Een nummer waar je vrolijk (of verlicht) van wordt.
Ook in Songs Of Thanksgiving zitten flinke funkinvloeden, die vermengd worden met een “Hair”-achtig geluid met een lekkere lome groover als resultaat.
Van de meer verzorgde nummers springt de satijnzachte gospelsoul ballad Hebrews 12:2 eruit. Een nummer met zeer diepe soulzang en daardoor een zeer intieme lofzang aan de Heer. Let Him In (Your Heart Today) doet denken aan de zacht groovende soul van formaties als Champaign of Peaches & Herb terwijl de koorzang het nummer meer richting the 5th Dimension trekt. Let Jesus Have His Way heeft vooral door de zang een behoorlijke Lou Rawls invloed.
Iets minder te spreken ben ik over The Promise, dat na een hoopvol Santana-achtig percussie intro verzandt in aalgladde Love Boat gospel/disco.

Het is een goede zaak dat het Cultures Of Soul label, dit obscure album weer onder de aandacht heeft gebracht!

Tracklist:
01. I Found Jesus
02. Hebrews 12:2
03. Let Him In (Your Heart Today)
04. The Promise
05. Glory (Jesus Set Me Free)
06. Let Jesus Have His Way
07. As I Worship You
08. Songs Of THanksgiving
09. Joy

Website: Cultures Of Soul Records