The Gonks – Five Things You Didn’t Know About The Gonks
Format: vinyl LP – Digital / Label: Rocks In Your Head Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

5 dingen, die ik nog niet wist over the Gonks ? Ik wist absoluut niets van hun bestaan! Maar dat is nu met het debuutalbum van deze band uit San Francisco allemaal weer goed gekomen!

Eigenlijk gaat het hier om het duo Ave Lynch (zang, drums) en Sami Perez (zang, bas), die op het album aangevuld worden door Ryan Wong (gitaar), Sonny Smith (gitaar), Bruce Ackley (saxofoon), Doug Hilsinger (drums), K. Dylan Edrich (drums) en Spencer Harling (drums).

Het debuut werd geproduceerd door Sonny Smith, die bij sommigen wellicht bekend is van de band Sonny & the Sunsets.

Qua muziek hebben we hier te maken met een band, die gewoon zijn eigen plan trekt. Niks geen versieringen of gepolijste productie! Zeer minimale lo-fi garagepop waarin je invloeden als the Velvet Underground en the Shangri-Las tegenkomt.

De eerste woorden van I HIred A Hitman zetten gelijk de sfeer neer: “I hired a hitman to kill me”! Het nummer klinkt als een dreigend Shangri-Las nummer waarin de muzikanten te lui zijn om te rocken en zich beperken tot een verveeld gebonk. De onderkoelde bubblegum zang doet hier dan zeer bizar aan.
Ook I’m A Lonely Night Driver zit in de vroege 60’s meidengroepen hoek maar dan vermengd met een Martha & the Muffins achtig geluid. Een semi-onschuldig nummer met een plots opduikende gemeen noisegitaar.
My Glamorous Mother gaat meer de lo-fi Modern Lovers kant op, trouwens opgesierd door prima meerstemmige zang en een kreunende lo-fi saxofoon. I’m A Leaker is een typisch gevalletje van “Tena Lady pop”. Een hilarisch Velvet Underground achtige lo-fi bonker over de geneugten van het “lekken”.
I’m Dead is zeker geen doodse instrumental en dat komt door de verwarrende mix van Velvet Underground pop, Sun Ra-achtige jazz en psychedelisch gitaarspel. Hot Sick And Vile is een luchtig en hoekig popnummer met zeer minimale maar zeker functionele drums.
In het pompende Nuns Having Fun zit in het refrein een lo-fi Bangles geluid. Het minimale Precious Alone Time klinkt huppelend en toch donker.
He’s Different Than Before is een voorbeeld van tot op het bot gestripte garagepop, drijvend op bonkende tom toms en bas.
The Gonks sluiten af met hun lijflied I’m A Gonk. Een nummer dat zowaar bijna twee minuten duurt terwijl het gros van de nummers op dit album net over een minuut duurt.

Ik heb een zwak voor deze zeer eigenwijze lo-fi pop van the Gonks!

Tracklist:
01. I Hired A Hitman
02. I’m A Lonely Night Driver
03. My Glamorous Mother
04. I’m A Leaker
05. I’m Dead
06. Hot Sick Vile And Fun
07. Nuns Having Fun
08. Precious Alone Time
09. He’s Different Than Before
10. I’m A Gonk

Website: www.facebook.com/The-Gonks