Soul Miners Union – Back to Life
Format: CD / Label: Independent
Release: 2020

Tekst: Danny van den Deijssel

Soul Miners Union is bij het grote publiek nog niet bekend, maar deze uit Pennsylvania afkomstige band heeft inmiddels hun debuutalbum uitgebracht en is er helemaal klaar voor. De band bestaande uit Ben Brandt en Kevin Koa heeft het album laten produceren door niemand minder dan Josh Smith (ja dezelfde Josh Smith die op dit moment een album maakt met Joe Bonamassa en Eric Gales). Dit schept hoge verwachtingen. Ze omschrijven zichzelf als een original roots band die de Amerikaanse songwriting en rhythm in ere wil houden. 

Opener Back To Life is een lekker dromerig soul liedje ideaal om ´s morgens met een kop koffie rustig wakker te worden. Wat gelijk opvalt is de lichte en heldere zang wat helemaal bij het nummer past. Als de koffie dan op is, is het tijd om verder te gaan. Everything Reminds Me of You is verre van dromerig en is een lekker catchy uptempo nummer.
Inside Out laat de kwaliteiten van beide heren goed horen. In dit nummer wordt duidelijk dat dit niet zomaar een bandje tussendoor is, nee de heren weten de juist snaar wel degelijk te raken en de gitaarlicks in dit nummer mogen er zijn. Hold it Down  roept ergens een jaren 50 geluid op door de productie, maar toch weten ze het nummer halverwege een lekkere punch te geven door wat gitaarrifs.
Na een wat rustiger tussendoortje Light My Way is het met End of  weer lekker rocken. Dit nummer heeft wel wat weg van de stijl die Lenny Kravitz gebruikt als je het mij vraagt en daar hou ik wel van dus een prima nummer wat mij betreft.
Via een mix van roots, soul en blues komen we uiteindelijk bij afsluiter Everyday. Waar het eerste nummer een echt nummer was om de dag mee te beginnen, is dit nummer typisch zo´n nummer om de dag mee af te sluiten. Een heerlijk nummer om mee af sluiten.

Deze band was bij mij tot op heden ook niet bekend, maar dit debuut mag er zeker zijn. De nummers zitten goed in elkaar, de band klinkt lekker en fris. Deze band had zeker niet misstaan op een van de vele festivals die we helaas moesten missen, volgend jaar dan maar?

Tracklist
01. Back To Life
02. Everything Reminds Me Of You
03. Inside Out
04. Hold It Down
05. Light My Way
06. End Of Time
07. Don´t Pray To Her
08. Where Do We Go
09. Black And White
10. Everyday

Website: Soul Miners Union