New Moon Jelly Roll Freedom Rockers – Vol 1
Format: CD – Digital / Label: Stony Plain Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Bijna was dit heerlijke bluesalbum onze neus voorbijgegaan. Het werd namelijk al in 2008 opgenomen en bleef vervolgens jarenlang in de archieven stof happen.
Gelukkig heeft het Stony Plain label het album nu toch uitgebracht en liefhebbers van de ouderwetse blues zullen daar heel blij mee zijn.

Het gaat hier om een album van de New Moon Jelly Roll Freedom Rockers en die bestaat uit de ervaren muzikanten Charlie Musselwhite (harmonica, zang), Alvin Youngblood Hart (gitaar, zang), Jimbo Mathis (gitaar, zang), Jim Dickinson (zang, gitaar, producer) en de van the North Misissippi Allstars bekende Luther Dickinson (bas) en Cody Dickinson (gitaar).

Alle nummers op het album werden in één take opgenomen hetgeen de spontaniteit van de nummers goed heeft gedaan. Het losse karakter van de nummers doet daarom vaak terugdenken aan het vroege werk van the Band, Ry Cooder of the Butterfield Blues Band.

Die laatste band heeft een grote invloed qua geluid in de opener van het album, Blues Why You Worry Me. Een ontspannen shuffle met het vurige rauwe harmonicaspel van Charlie Musselwhite in een centrale rol.
Daarna volgt een cover van het Charley Patton nummer Pony Blues, uitgevoerd door Alvin Youngblood Hart met zijn kletterende bluesgitaar, soulvolle zang en een losjes swingende ritmesectie.
Ex-quirrel Nut Zippers lid Jimbo Mathis treedt aan in de broeierige sluipende blues Night Time. Ook is hij te horen in de cover van Charley Patton’s Shake It And Break It, dat hier een weldadig deinend nummer is met Ry Cooder-achtige zang van Mathis.
De cover van Snooky Pryor’s Come On Down To My House wordt zeer doorleefd gezongen door Jim Dickinson. Hij zou een jaar na de opnames overlijden. Zijn rauwe zang is ook te horen in de cover van de Wilbert Harrion klassieker Let’s Work Together.
De akoestische blues komt ook aan bod via de cover van het Memphis Jug Band nummer K.C. Moan met schroeiend harmonicaspel van Charlie Musselwhite.
Verrassend is de cover van Jimi Hendrix’s Stone Free door Alvin Youngblood Hart. Deze cover klinkt behoorlijk rauw en fel met Charlie Musselwhite die uitzinnig scheurend soleert op zijn harmonica.
Het album wordt intiem afgesloten met een akoestische cover van het door the Mississippi Sheiks bekend geworden Stop And Listen Blues.

Er gaan geruchten dat er binnenkort een Vol 2 verschijnt. Gezien het gebodene van Vol 1 kijk ik daar nu al naar uit!

Tracklist:
01. Blues Why You Worry Me (ft. Charlie Musselwhite)
02. Pony Blues (ft. Alvin Youingblood Hart)
03. Night Time (ft. Jimbo Mathis)
04. Come On Down To My House (ft. Jim Dickinson)
05. K.C. Moan (ft. Charlie Musselwhite)
06. Let’s Work Together (ft. Jim Dickinson)
07. Strange Land (ft. Charlie Musselwhite)
08. Shake It And Break It (ft. Jimbo Mathis)
09. Stone Free (ft. Alvin Youngblood Hart)
10. Stop And Listen Blues (ft. Alvin Youngblood Hart)

Website: Stony Plain Records