The Soft Pink Truth – Shall We Go On Sinning So That Grace May Increase?
Format: CD – Limited Color LP – Digital  / Label: Thrill Jockey Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Ik ken een groot aantal progrockfans, die ervoor uit durven te komen, dat zij ook gecharmeerd zijn van de zogenaamde minimalistsiche elektronische muziek van componisten als Philip Glass, Terry Riley en de elektronische Krautrock van Klaus Schulze.

Deze fans kunnen nu ook terecht bij the Soft Pink Truth, een project van Drew Daniel, één helft van het elektronische duo Matmos.

De titel van zijn vijfde album komt van een tekst van de apostel Paulus…het is maar dat je het weet.

Drew wordt op dit album bijgestaan door Colin Self (zang), Angel Deradoorian (zang), Jana Hunter (zang), M.C. Schmidt (piano), Koye Berry (vibrafoon), Sarah Hennies (percussie), Andrew Bernstein (saxofoon) en John Berndt (saxofoon).

Er staan negen nummers op het album die één lang muziekstuk vormen.

Het meest in het oor springend zijn de zwevende, gelaagde en soms bewerkte vocalen. Zoals in het openingsnummer Shall. Een mysterieus magisch klankdecor waarin het geluid van Laurie Anderson maar ook van acts als Autechre en Aphex Twin te vinden is.
Het bedwelmende effect houdt aan in We. Een tegen de ambient aanhangend nummer met repeterende pianogeluiden en een constant overvliegende zwerm van vokalen waarin een totaal niet storende elektronische beat opduikt, samen met een zachte vibrafoon en een diepe dub-bas.
In het elektronisch ruisende decor van Go dalen de warme piano en synthesizerklanken weer weldadig over ons heen in de beste Philip Glass traditie.
Sinning is het prijsnummer van het album. De piano is hier bewerkt tot een zwalkend instrument. En ondanks, of juist dankzij, dit zwabberende geluid word je meegetrokken in een bedwelmende dub met schurende saxofoons. Een soort avantgarde-dub? So is een warm golvend bad van toetsen. Golf na golf overspoelt je op een ambient achtige manier.
Het sfeervolle pianospel en het jazzydrumwerk vallen op in de ambient van Grace.

Dit allbum van the Soft Pink Truth is een heel apart en intrigerend album. Bedwelmend en betoverend. Ik heb er gewoon geen andere woorden voor!

Tracklist:
01. Shall
02. We
03. Go
04. On
05. Sinning
06. So
07. That
08. Grace
09. May Increase

Website: The Soft Pink Truth