The Sleep EAZYs – Easy To Buy, Hard To Sell
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Provogue – Mascot Label Group
Releasedatum: 2020

Tekst: Peter Marinus

Dat Joe Bonamassa een ontzettend druk baasje is weten we zo onderhand wel. Hij levert het ene na het andere soloalbum af en albums met Beth Hart, Black Country Communion, Blood line, Rock Candy Funk Party en nu the Sleep EAZYs.

Deze band bestaat naast Joe Bonamassa uit drummer Anton Fig, bassist Michael Rhodes, toetsenist Reese Wynans en multi-instrumentalist John Jorgenson.

Hun album is in feite een eerbetoon aan gitarist Danny Gatton. Een Amerikaanse gitarist, die van grote invloed op het spel van Joe Bonamassa was en die ook nog eens Joe’s mentor was. Gatton was depressief en pleegde in 1994 zelfmoord.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat het album opent met Gatton’s Fun House. Een nummer met een weelderig, wollig geluid dat ergens tussen rhythm & blues en souljazz in zit. Belangrijke rollen zijn weggelegd voor Joe’s priemende en twangende gitaar, Reese Wynan’s soulvolle orgel en het al even soulvolle spel van saxofonist Paulie Cerra.
Vervolgens is Move, van countrygitarist Hank Garland, een bizar uptempo jazznummer met een springerig orgel, dat in de solo een heerlijke Jimmy Smith swing laat horen. Joe Bonamassa levert hier een haast zigeuner jazz-achtige Django Reinhardt solo af. Link Wray’s Ace Of Spades is omgetoverd tot een rauw pompend garagerock nummer met uiteraard uiterst donkere harde gitaarriffs.
Jimmy Bryant’s Ha So is een Ventures-achtig nummer met Aziatische invloeden met Joe’s weergaloze sprankelende surfgitaarwerk. Hawaiian Eye is het thema van een mij onbekende Amerikaanse TV serie. Een stuwende rocker met lichte garagerock trekjes en een verrassende cocktail jazz break.
Van de TV schakelen de EAZYs over op de bombastische filmmuziek van John Barry’s Bond (On Her Majesty’s Service). De bombsast van dit nummer krijgt door het rauwe gitaarwerk van Joe een donker bluesy randje.
Polk Salad Annie, de klassieker van Tony Joe White, krijgt een uiterst swingende soulvolle uptempo bewerking waarin het snerpende gitaarspel van Joe het van Tony Joe overneemt. Jimmy Hall levert een scheurende harmonicasolo af.
Dan is het tijd voor de blues in een romige slowblues versie van het King Curtis nummer Blue Nocturne met indringend gitaarwerk en soulvol orgel.
De afsluiter, It Was A Very Good Year, is bijzonder. Het gaat hier om een Frank Sinatra klassieker, die melancholiek georkestreerd is en waarop Joe zowel op akoestische als elektrische gitaar zeer subtiel in de weer is. Het resultaat is een nummer met een haast Ennio Morricone-achtig sfeertje.

Joe Bonamassa flikt het hem gewoon weer! Hij laat ons nogmaals kennismaken met één van zijn vele muzikale gezichten.

Dit album van the Sleep EAZYs is verplichte kost!

Tracklist:
01. Fun House
02. Move
03. Ace Of Spades
04. Ha So
05. Hawaiian Eye
06. Bond (On Her Majesty’s Service)
07. Polk Salad Annie
08. Blue Nocturne
09. It Was A Very Good Year

Website: Joe Bonamassa