Israel Nash – Topaz
Format: Digital / Label: Loose Music
Release: 2020

Tekst: Ella-Milou Quist

Met zijn nieuwste EP, ‘Topaz’ gaat de Amerikaanse singer-songwriter en gitarist Israel Nash terug naar zijn roots. Naar hoe hij ooit begon. Even geen psychedelica gemixt met Americana zoals op zijn voorgaande albums ‘Rain Plans’ uit 2013, ‘Silver Season’ uit 2015 en ‘Lifted’ uit 2018, maar gewoon weer zoals vanouds pure Americana met her en der wat elementen uit andere genres.

Hoewel hij toch ook weer een nieuwe stijl laat horen met het nummer Down In The Country, dat naast Americana en blues een behoorlijke soul sound heeft, inclusief blazers en soul achtergrondkoortje. Maar zowel voor opener Canyonheart, als voor Closer, Southern Coasts en Dividing Lines geldt dat het typische oude Nash geluid met een akoestische en ietwat overstuurde elektrische gitaar, pedal steel, hammond en mondharmonica, weer even terug is. Op Closer hoor je overigens ook iets wat Israel niet vaak in zijn muziek heeft verwerkt; een banjo. Hij creëert daarmee een folk-tintje in een voor de rest van Americana vervulde song. Om nog meer variatie in zijn muziek te brengen heeft Nash, Southern Coasts een behoorlijk poprock geluid meegegeven door middel van synths, cleane elektrische gitaar en moderne (drum)beats. Afsluiter Dividing Lines heeft naast Americana ook weer een lichte soul invloed.

Israel Nash doet er alles aan om zijn muziek te alle tijden boeiend en interessant te houden. Hij blijft experimenteren, vernieuwen en zichzelf opnieuw uitvinden. Maar wat hij ook doet, hij doet het altijd met dezelfde passie en vol overgave. Zijn muziek lijdt nooit onder zijn uitspattingen en keuzes en hij levert altijd iets goeds af. Hij is een solide, steady artiest die uitmuntende kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan. Er is werkelijk geen album dat minder goed is, al heeft een deel van zijn fans erg moeten wennen aan zijn psychedelische hippie kant, maar ook die kant wordt inmiddels door de (meeste) luisteraars omarmt. Maar leuk om Israel als vanouds te horen is het zeker. Om nog maar te zwijgen over die prachtige warme karakteristieke stem waardoor je altijd weet dat hij het is en waarmee hij overdondert, beroert en tot in het diepst van je ziel weet te raken.

‘Topaz’ is een album die fans van het eerste uur meteen in hun hart sluiten, fans die zijn afgehaakt na zijn psychedelische uitspattingen weer terughaalt en nieuwe luisteraars kennis laat maken met de ‘oude’ en ‘nieuwe’ Israel Nash. Een prachtplaat.

Tracklist:
01. Canyonheart
02. Down In The Country
03. Closer
04. Southern Coasts
05. Dividing Lines

Website: Israel Nash